Over zelfrijdende auto’s wordt veel geschreven… maar het gaat nog vooral om toekomstmuziek.
Bedrijven die vaak in verband worden gebracht met de technologie rond zelfrijdende auto’s zijn overwegend grote namen uit Silicon Valley: Google, Apple, Uber en Tesla – plus grote autofabrikanten zoals Toyota, Ford, GM en Hyundai.
Je zou misschien verwachten dat de Verenigde Staten het land wordt waar we voor het eerst op grote schaal zelfrijdende auto’s zullen zien. Maar Nederland gooit wat dit betreft de hoogste ogen. Althans, dat stellen consultants van KPMG in een dit jaar verschenen rapport.
Nederland blijkt het best gepositioneerd voor de introductie van zelfrijdende auto’s. Singapore en de VS staan op de tweede en derde plek op een lijstje met in totaal twintig landen.
In onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, is de top 10 te zien:
(klik voor uitvergroting)
De analisten van KPMG hanteren vier criteria om landen te beoordelen op de geschiktheid voor zelfrijdende auto's: wetgeving en beleid, technologie, infrastructuur en acceptatie door consumenten.
Nederland scoort het sterkst op infrastructuur, dankzij de kwaliteit van het wegennet. Ook kent Nederland de hoogste dichtheid van laadpunten voor elektrische auto's ter wereld. En de kwaliteit van draadloze netwerken is ook prima.
Ander sterk punt van Nederland is dat de acceptatie van zelfrijdende auto's door consumenten vrij hoog wordt ingeschat.
Op het gebied van technologie en innovatie staat de VS op de eerste plaats en moet Nederland het doen met een achtste plek - het lijkt er dus op dat de import van elders bedachte dingen voor Nederland een belangrijke rol gaat spelen.
Maar op het gebied van overheidsregulering scoort Nederland met een derde plaats weer relatief sterk. De Nederlandse overheid staat positief tegenover het testen met zelfrijdende voertuigen. Singapore staat wat dit betreft op de eerste plaats, terwijl de VS het moet doen met een tiende plek op een totaal van twintig onderzochte landen.