Op sommige dagen kan Jessica Ufuoma nog steeds niet geloven dat merken haar betalen om te reizen en over haar avonturen te posten. “Ik doe dit serieus sinds 2018 en het voelt soms nog steeds onwerkelijk”, zegt ze tegen Insider.

Toen ze opgroeide in Nigeria was Ufuoma niet echt geïnteresseerd in het bezoeken van andere landen. totdat ze 24 werd en naar Canada verhuisde voor een master in international business. Als onderdeel van haar studie verhuisde ze elk drie maanden naar een ander land, waaronder Nederland en Peru.

Ze kreeg een voorliefde voor reizen tijdens haar trip naar Peru in 2015. Die reis deed haar zich realiseren dat ze meestal de enige zwarte vrouw was die solo reisde, bijvoorbeeld op de meerdaagse trektocht die ze maakte om Machu Picchu te bezoeken. Ze besloot daarom om over haar soloreizen te gaan posten op Instagram en een blog te gaan schrijven.

“Mijn idee was dat als ik op social media mijn ervaringen zou delen, hopelijk meer mensen die op mij lijken zouden willen gaan reizen”, zegt ze. “In 2015 waren er nog niet zoveel zwarte content creators in de reiswereld als nu.”

Nu is de 31-jarige Ufuoma een fulltime reis-influencer met 128.000 volgers op Instagram en heeft ze al 50 landen bezocht. Dit jaar heeft ze al 50.500 dollar verdiend met merkdeals.

Haar eerste paar reizen na Peru financierde ze met haar eigen spaargeld, maar nu worden haar reizen betaald door merken, die haar reiskosten naar nieuwe bestemmingen dekken of haar betalen om gesponsorde content te plaatsen.

Hoewel haar belangrijkste platform Instagram is, krijgt ze sinds kort ook verzoeken om op Threads te posten.

Ufuoma kreeg volgers en belangstelling van merken door haar socialmediastrategie om te gooien

Toen Ufuoma voor het eerst begon met het documenteren van haar reizen, was ze vastbesloten om zoveel mogelijk landen te bezoeken - maar met een klein budget. Sinds ze in 2016 haar masteropleiding afrondde en een baan kreeg bij telecombedrijf Nokia, had ze van elk salaris geld opzij gezet voor reizen.

Meestal postte ze op een Instagram een enkele foto van de landen die ze bezocht met een kort onderschrift. "Er waren toen nog geen stories, geen carrouselposts, geen Reels of wat dan ook", zegt ze.

Ufuoma kreeg vragen in haar comments van mensen die wilden weten hoe ze haar reizen kon betalen, welke plaatsen ze bezocht en wat voor andere reistips ze heeft. In 2018, toen ze ongeveer 3.000 Instagram-volgers had, veranderde ze haar socialmediastrategie door langere, meer informatieve bijschriften toe te voegen.

Deze bijschriften waren gericht op tips voor anderen die naar het land wilden reizen in plaats van het beschrijven van de foto's die ze postte. Ze begon ook consequent stories te posten toen dat formaat beschikbaar werd. "Het ging minder om mij en meer om mijn publiek en wat zij wilden weten", zegt ze.

Na twee maanden haalde ze al haar eerste merkdeal binnen. Een reisverzekeringsmaatschappij betaalde haar 300 dollar om één foto op haar Instagram feed te plaatsen en het belang van hun product te beschrijven.

Naarmate haar volgers groeiden en meer merken contact met haar opnamen, begon Ufuoma te onderhandelen over lucratievere mogelijkheden. Zoals volledig gesponsorde reizen en werk voor luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepen. In juli maakte ze een cruise met Virgin Voyages naar Griekenland, Kroatië en Montenegro, waarbij het bedrijf haar reis betaalde in ruil voor het plaatsen van content.

Afgelopen november gaf Ufuoma haar fulltime baan bij Nokia op om zich volledig te richten op het maken van content. Het inkomen uit haar merkdeals was in 2022 hoger dan haar zescijferige salaris bij het bedrijf. 

"Het was geen gemakkelijke beslissing, want als immigrant is het opgeven van een vast inkomen niet wat onze ouders ons hebben geleerd te doen", zegt ze. "Ik besloot gewoon de sprong te wagen, want als ik het nu niet deed, zou ik het nooit doen."

Hoeveel ze rekent voor gesponsorde content en waarom ze merkdeals op Threads heeft afgewezen

Ufuoma was geïntrigeerd door Threads toen het begin juli werd gelanceerd, omdat het de nieuwste app van Facebook en Instagram-moeder Meta is. De dag nadat ze de app had gedownload, stuurde een merk haar een Instagram-bericht met de vraag of ze één gesponsorde post op Threads wilde maken voor 1.200 dollar.

Ufuoma wees de deal af omdat ze dacht dat het niet goed zou vallen bij haar publiek, dat volgens haar leek te genieten van de "advertentievrije" aard van de app. "De meeste mensen op mijn feed zeiden dat ze zo blij waren dat Threads geen advertenties had, dus soms is het gewoon een kwestie van begrijpen waar je volgers zich in kunnen vinden", zegt ze. "Het leek gewoon niet het juiste moment."

Kort daarna vroeg een merk waar ze eerder mee had samengewerkt of ze voor hen een Thread wilde posten. Ze zouden haar 500 dollar betalen voor de post. Omdat ze een goede werkrelatie had met dat bedrijf, nam ze het voorstel in overweging en probeerde ze te onderhandelen over een tarief van 1.500 dollar, plus enkele andere voorwaarden. Uiteindelijk wees ze de deal af, omdat ze het niet eens konden worden.

"Ervaringen uit het verleden hebben me geleerd dat ik te lage bedragen vraag. Dat heeft ook te maken met mijn huidskleur", legt ze uit. "Ik wil betaald krijgen wat ik waard ben, dus ik neem geen genoegen met minder."

Op dit moment biedt Ufuoma haar Instagram-content aan als 'zilver', 'goud' en 'premium':

  • Zilver: minimaal 5.000 dollar voor één feed post en drie stories
  • Goud: Minimaal 7.500 dollar voor één feed post, vijf stories en één reel
  • Premium: Minimaal 12.000 dollar voor drie feed posts, vijf stories, twee reels en een link in bio voor een week

De uiteindelijke tarieven hangen af van factoren zoals gebruiksrechten, specifieke deliverables, tijdlijnen en hoe goed ze het merk persoonlijk vindt.

LEES OOK: Het aantal gebruikers van Threads zou alweer met 70% gedaald zijn – maar influencers blijven actief op het platform