- De Nederlandse inflatie is in januari uitgekomen op 3,3%, als je kijkt naar de prijsstijging op jaarbasis.
- Prijzen van diensten stegen minder hard dan in december 2024.
- Voedingsprijzen klommen wel fors in januari, met een plus van 7% ten opzichte van een jaar geleden.
- Lees ook: Prijzen A-merken stijgen in de supermarkt ook in 2025: in Duitsland kun je de helft goedkoper uit zijn
Prijzen van goederen en diensten zijn in januari iets minder hard gestegen dan in december. Per saldo kwam de inflatie afgelopen maand uit op 3,3 procent, als je kijkt naar de gemiddelde prijsstijging vergeleken met januari 2024.
Dat bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. Daarmee was de inflatie lager dan de 4,1 procent in december vorig jaar.
Ten opzichte van de voorgaande maand daalden de prijzen voor consumenten in januari met 0,3 procent. De snelle raming is volgens het CBS berekend op basis van nog onvolledige gegevens. De definitieve inflatiecijfers van januari worden op 13 februari gepubliceerd.
Prijzen diensten stijgen minder hard, voeding gaat wel hard omhoog
De inflatie werd afgelopen maand vooral veroorzaakt door de ontwikkeling van de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Die werden in januari 7 procent duurder, na een stijging van 6,7 procent in december.
De prijzen in de dienstensector stegen met 4,4 procent, wat minder hard sterk is dan de toename van 5,8 procent in december. Energie werd 1,4 procent goedkoper. In december stegen de energieprijzen nog met 1,5 procent. In dat cijfer zijn ook motorbrandstoffen meegenomen.
Nederlandse inflatie 2,9% volgens Europese rekenmethode
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode kwam vorige maand uit op 2,9 procent. In december was dat 3,9 procent. De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
Later op de dag worden ook inflatiecijfers van de eurozone gepubliceerd door statistiekbureau Eurostat. De inflatie in het eurogebied was in december nog 2,4 procent. De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd boven het gemiddelde van de eurozone. Volgens het CBS komt het vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en tabaksproducten dat de inflatie in Nederland hoger is dan in de eurozone.
Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) is blij dat het inflatiecijfer "de goede kant opgaat". Hij laat in een reactie weten dat het kabinet "hard werkt" aan structurele oplossingen, zoals het verhogen van de productiviteit. Het kabinet komt later met een zogeheten productiviteitsagenda, met daarin plannen hoe de productiviteit verhoogd moet worden.