• Het leven in de Verenigde Staten is in december gemiddeld 7 procent duurder geworden op jaarbasis
  • Mogelijk spoort het inflatiecijfer de Amerikaanse centrale bank aan om de rente eerder en sneller te verhogen
  • Op de beurs negeerden waren beleggers echter niet onder de indruk: op Wall Street openden de belangrijkste aandelenindices licht hoger.
  • Lees ook: Inflatie schiet in Nederland naar 5,7%: gapend gat met spaarrente,

Het leven in de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, is in december in doorsnee 7 procent duurder geworden op jaarbasis. Dat betekent de snelste stijging van de inflatie in bijna veertig jaar.

De almaar oplopende geldontwaarding komt niet als een verrassing. Economen hielden in doorsnee rekening met een stijging tot 7 procent.

Mogelijk spoort het inflatiecijfer de Amerikaanse de Amerikaanse centrale bank aan om de rente eerder en sneller te verhogen.

Het inflatiecijfer is belangrijk bij de beleidsbeslissingen. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al gezegd dat de rentes mogelijk eerder omhoog moeten als de prijzen te snel blijven stijgen.


source: tradingeconomics.com

De hoge inflatie houdt onder meer verband met de herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde materialen.

Ook speelt de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol. In november was nog sprake van een inflatie van 6,8 procent. Op maandbasis steeg de inflatie met 0,5 procent. Dat was iets hoger dan de 0,4 procent die alom werd verwacht, maar minder dan de 0,8 procent in november.

Lees ook: Gaan haviken bij de centrale bank aandelenbeleggers het leven zuur maken in 2022? Let op deze signalen

Wall Street negeert hoog inflatiecijfer

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag verder omhoog. Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door de hoge Amerikaanse inflatie.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,2 procent hoger op 36.335 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4728 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 15.275 punten.

De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 82,00 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 84,20 dollar per vat.

LEES OOK: Supermarkten zeggen dat A-merken willen verdienen aan inflatie: ‘Ze doen er een schepje bovenop’