De inflatie is in oktober opnieuw iets gestegen in Nederland, naar een niveau van 1,2 procent.
Klein lichtpuntje voor spaarders is dat de hoogste variabele spaarrente sinds een maand ook iets is geklommen, naar 0,3 procent.
Het blijft zo dat de relatief hoge inflatie in Nederland de koopkracht van spaargeld uitholt.
Inflatie is de vijand van spaarders. De stijging van prijzen van goederen en diensten holt de koopkracht van spaargeld uit. Dat is Nederland al jaren een probleem, omdat het niveau van de inflatie boven het niveau van de hoogste variabele spaarrentes ligt.
In oktober zijn de prijzen van goederen en diensten weer iets gestegen en kwam de inflatie uit op 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie viel daarmee licht hoger uit dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorige maand was de inflatie nog op 1,1 procent uitgekomen, na een dieptepunt van 0,7 procent in augustus.
Net als in september waren het vooral de prijzen voor kleding die de inflatie opstuwden. Die werden 3,2 procent duurder dan een jaar terug. Kledingprijzen zijn volgens het statistiekbureau sowieso al seizoensgebonden en oktober is doorgaans geen maand voor aanbiedingen.
Inflatie ligt boven hoogste variabele spaarrente
In onderstaande grafiek is te zien dat de inflatie al sinds eind 2016 boven het niveau van de hoogste variabele spaarrente ligt.
Eerder berekende Business Insider uit wat er de afgelopen jaren gebeurde met de koopkracht van je spaargeld, als je een vast bedrag sinds eind 2016 op de bank liet staan tegen de hoogste variabele spaarrente. Kijk je puur naar het effect van de inflatie dan is het koopkrachtverlies zo'n 5 procent.
Voor spaargeld spelen er ook nog fiscale aspecten, aangezien je boven de heffingsvrije drempel in box 3 gewoon belasting over spaargeld betaalt, gebaseerd op een fictief rendement.
Lees hier meer: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan
Een klein lichtpuntje voor spaarders is dat de hoogste variabele spaarrente in oktober voor het eerst in ruim een jaar is gestegen. Met een spaarrente van 0,3 procent zit je nog steeds flink onder het inflatieniveau van 1,2 procent, maar je wordt iets minder hard geraakt vergeleken met andere spaarders die vaak op een rente van vrijwel nul procent zitten.
De hoogste variabele spaarrente is volgens de site spaarinformatie.nl momenteel te krijgen bij Lloyds Bank. Goed om te weten is dat deze spaarrekening onder het Duitse depositogarantiestelsel valt. Ook daar is spaargeld gedekt tot 100.000 euro, als een bank omvalt. Maar in een crisissituatie moet je in dit geval bij de Duitse toezichthouders aankloppen.