Topbelegger Michael Burry waarschuwt dat de snel gestegen Amerikaanse inflatie niet alleen maar verklaard kan worden uit de heropening van de economie. Hij wees daarbij woensdag in een inmiddels verwijderde tweet op het feit dat hij de stijging al had voorspeld.

“Inflatie…dat is echt niet alleen de heropening”, tweette hij. “Niet dat iemand dit had kunnen zien aankomen”, voegde hij daar sarcastisch aan toe.

De van het boek en de film ‘The Big Short’ bekend geworden belegger deelde ook een grafiek van de inflatiestijging per maand en onderscheidde daarbij factoren die met de heropening van de economie te maken hadden en factoren die daar niks mee te doen hadden.

De hogere inflatie in mei, juni en juli werd volgens de grafiek van Burry veroorzaakt door duurdere tweedehands auto’s, autoverzekeringen, overnachtingen, vliegtickets en restaurantmaaltijden.

Maar de stijging van de consumentenprijsindex in oktober - de grootste stijging in een maand sinds 2008 - werd grotendeels veroorzaakt door hogere energieprijzen en andere factoren die niks met de heropening van de economie te maken hebben.

Met andere woorden: de inflatie ging in de zomer omhoog omdat mensen weer gingen reizen met de auto en het vliegtuig, en hotels en restaurants profiteerden van de versoepeling van coronamaatregelen. Maar prijsstijgingen in oktober hebben te maken met oververhitting van andere delen van de economie.

Burry - die bekend werd omdat hij het knappen van de huizenmarktbubbel zo'n vijftien jaar geleden had voorzien - wees al in april 2020 op de risico's van inflatie na het heropenen van de economie, toen net de eerste lockdowns waren ingesteld.

De baas van Scion Asset Management zei in februari dit jaar opnieuw dat beleggers zich moesten voorbereiden op inflatie. Hij waarschuwde dat het uitdelen van coronacheques, de duizenden miljarden aan goedkoop geld die centrale banken in het financiële systeem hebben gepompt, en het heropenen van grote delen van de economie de prijzen flink zouden kunnen opdrijven.

Burry ging zelfs zo ver dat hij de huidige ontwikkeling van de inflatie in de VS vergelijkt met de situatie in de Duitse Weimarrepubliek in de jaren '20 van de vorige eeuw. Hij merkte daarbij op dat er een vergelijkbare gekte was op financiële markten en er ook volop gespeculeerd werd, alvorens prijzen de pan uit rezen.

De topbelegger verwijdert vaker tweets en soms zelfs zijn hele Twitterprofiel, maar keerde deze week terug op het platform om zich uit te laten over de aandelenverkoop van Elon Musk en te waarschuwen dat het aandeel Tesla helemaal in zou kunnen storten.

LEES OOK: Topeconoom van de ECB denkt nog steeds dat inflatie in 2022 vanzelf weer zakt