- De inflatie loopt hard op, maar dat is slechts beperkt terug te zien bij de stijging van lonen in Nederland.
- Als de inflatie langere tijd hoog blijft, dan zullen de looneisen ook hoger worden.
- Business Insider laat zien wat het netto effect kan zijn als lonen 2 tot 4 procent stijgen, voor salarissen tussen de 40.000 euro en 80.000 euro.
- Lees ook: Een onderhandelcoach legt uit hoe je om salarisverhoging moet vragen
Stijgende prijzen zorgen voor een uitholling van de koopkracht van spaargeld en maken het leven voor werknemers duurder. Toch zorgt de hogere inflatie tot nog toe niet voor extreme loonstijgingen in Nederland. Maar dat kan uiteraard veranderen in 2022.
Economen van Rabobank verwachten in 2022 een inflatie van gemiddeld 3,8 procent in Nederland, mede door de sterke stijging van energieprijzen. Onder economen is er veel discussie over de mate waarin de hoge inflatie ’tijdelijk’ is.
Volgens economen van ABN AMRO is er bijvoorbeeld bij Nederlandse cao-afspraken nog geen duidelijke stijging van de lonen te zien. De cao-lonen klimmen tot nog toe met zo’n 2 procent op jaarbasis. Als je de incidentele loonstijgingen meeneemt, gaat het om een stijging van zo’n 2,5 procent op jaarbasis.
Waarschijnlijk zakt de inflatie wel iets vanaf het huidige piekniveau, maar als de gemiddelde prijsstijging bijvoorbeeld boven de 3 procent blijft, dan neemt de kans op hogere looneisen ook toe.
Hoe kan dat in de praktijk uitpakken? Met behulp van deze tool van berekenhet.nl heeft Business Insider een aantal scenario's gemaakt voor bruto jaarlonen die tussen de 40.000 euro en 80.000 euro liggen.
Wat hou je netto over als brutoloon 2% tot 4% stijgt?
Wat gebeurt er netto als het brutoloon met 2 procent, 3 procent of 4 procent stijgt? Bij de loonberekening spelen verschillende elementen mee. In de gestileerde voorbeelden hieronder is alleen met drie belangrijke zaken rekening gehouden.
Op de eerste plaats is er de loonbelasting. Daarvoor ligt het tarief bij een inkomen tot 69.398 euro volgend jaar op 37,07 procent. Boven dit bedrag betaalt je 49,5 procent belasting.
Daarnaast zijn twee belangrijke kortingen op te betalen belasting van belang: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze korting worden afgebouwd naarmate je meer verdient, dus het fiscale voordeel wordt kleiner voor hogere inkomens.
Houd je met deze zaken rekening dan ziet een bruto loonstijging bij salarissen tussen de 40.000 euro en 80.000 euro er als volgt uit, als je kijkt naar wat er gebeurt met het netto maandloon.
In de tabel hierboven is te zien dat een bruto jaarloon van 40.000 euro, als je rekening houdt met de loonbelasting en de heffingskortingen, netto een maandloon van 2.585 euro oplevert. Verhoog je het bruto loon met 2 procent, dan gaat het netto maandloon naar 2.618 euro enzovoorts.
In de onderstaande tabel is te zien hoeveel een bruto loonstijging netto per maand uitmaakt.
Te zien is dat je met bruto jaarloon van 40.000 euro bij een stijging van 2 procent netto per maand 33 euro meer overhoudt. Stijgt het bruto loon 4 procent, dan gaat het netto om 67 euro.
In de tabel komt verder naar voren dat bij een salaris van 50.000 euro een bruto stijging van 2 procent zo'n 8 euro per maand meer oplevert (in totaal 41 euro erbij), vergeleken met dezelfde stijging bij 40.000 euro (in totaal 33 euro erbij). Dit verschil is bij salarissen van 60.000 euro en 70.000 euro veel kleiner. In het eerste geval komt er netto 51 euro bij en in het twee geval netto 52 euro.
Dit laatste heeft te maken met de drempel van de belastingschijven: boven de 69.398 euro betaal je in 2022 het hogere tarief van 49,5 procent. En de afbouw van de heffingskortingen doet zich ook sterker voelen.
[activecampaign form=24]