- De Amerikaanse inflatie is in mei uitgekomen op 8,6 procent. Dat was meer dan economen hadden verwacht.
- De druk op de Amerikaanse centrale bank om door te gaan met forse renteverhogingen neemt hierdoor toe.
- Beurzen op Wall Street reageerden vrijdag negatief.
- Lees ook: De beurs krijgt het zwaar deze zomer: S&P 500 kan terugzakken tot 3.200 punten, voorziet technisch analist
De inflatie in de Verenigde Staten is in mei verder opgelopen, waarmee de hoop dat de piek van de prijsstijgingen is bereikt is afgenomen.
Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,6 procent op jaarbasis. In april gingen de consumentenprijzen in ’s werelds grootste economie nog met 8,3 procent omhoog en economen hadden voor mei op een stabiel inflatiecijfer gerekend. In maart bedroeg de inflatie 8,5 procent.
source: tradingeconomics.com
De inflatie bevindt zich daarmee nog altijd op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Dat komt mede door de hoge brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als in Europa kampen de Amerikanen met recordprijzen aan de pomp. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen.
Exclusief de prijzen van brandstoffen en voedsel, die vaak grote bewegingen laten zien, bedroeg de inflatie 6 procent, tegen 6,2 procent in april. Economen hadden gerekend op een zogeheten kerninflatie van 5,9 procent.
Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie kelderde daardoor in juni naar het laagste niveau ooit, meldt de University of Michigan. Daarmee is de situatie vergelijkbaar met die van begin jaren tachtig. Vooral de sterk gestegen benzineprijzen zorgden voor minder vertrouwen bij de Amerikaanse consument. Slechts 13 procent van de ondervraagden verwacht dat het inkomen meer stijgt dan de inflatie.
Door de onvrede bij Amerikanen over de stijgende prijzen staat de populariteit van president Joe Biden onder druk. De bestrijding van de inflatie is volgens Biden dan ook de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.
Meer renteverhogingen in de VS, beurs niet blij
Ook de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is "vastbesloten" om de hoge inflatie aan te pakken. Begin mei verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was.
De centrale bank heeft aangegeven bij de komende beleidsvergaderingen de rente met een half procentpunt te blijven verhogen om zo de inflatie tegen te gaan. De Fed heeft de rente dit jaar tot nu toe twee keer verhoogd, met in totaal 0,75 procentpunt.
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handelsdag begonnen. Beleggers schrokken van de nieuwste inflatiecijfers.
De implicatie dat de centrale bank door moet gaan met het verhogen van de rente is niet gunstig voor aandelenmarkten. Hogere rentes maken de financiering van investeringsprojecten voor beursgenoteerde bedrijven duurder. Bovendien worden op den duur minder risicovolle, vastrentende beleggingen relatief aantrekkelijker als rentes stijgen, vergeleken met aandelen.
De Dow-Jonesindex daalde in de openingsminuten 1,7 procent tot 31.721 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,8 procent tot 3944 punten en techbeurs Nasdaq ging 2 procent omlaag tot 11.517 punten.