De Amerikaanse inflatie is in de maand september uitgekomen op 5,4 procent, waarmee de gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten hoog blijft.
Hogere energieprijzen spelen een belangrijke rol bij de prijsstijgingen.
De inflatie is een belangrijke maatstaf voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank bij de timing over matigen van het goedkoopgeldbeleid.
De inflatie in de Verenigde Staten is in september verder gestegen. Volgens de Amerikaanse overheid klommen de consumentenprijzen vorige maand met 5,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.
In augustus was dit nog 5,3 procent. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS.
source: tradingeconomics.com
Op maandbasis stegen de prijzen met 0,4 procent. De inflatie in de grootste economie ter wereld wordt aangejaagd door een combinatie van factoren zoals duurdere brandstof, hogere levensmiddelenprijzen en toenemende kosten voor behuizing.
Maar ook de toeleveringsproblemen bij bedrijven, de hoge grondstoffenprijzen en stijgende lonen zorgen voor een hogere inflatie, omdat bedrijven die extra kosten doorberekenen aan afnemers.
De Fed kan mogelijk sneller geneigd zijn de coronasteunmaatregelen voor de economie af te bouwen om zo de oplopende inflatie te beteugelen. De Amerikaanse centrale bank heeft al aangegeven dit jaar te willen beginnen met de afbouw van zijn maandelijkse opkoopprogramma van obligaties.
Naar verwachting neemt de Federal Reserve hierover in november een concrete beslissing.
Hoelang blijft inflatie hoog?
De Amerikaanse centrale bank hanteert een inflatiedoelstelling waarbij de gemiddelde inflatie op de wat langere termijn op iets meer dan 2 procent mag uitkomen. Tot nog toe heeft de Federal Reserve volgehouden dat de huidige toename van de inflatie een tijdelijk karakter heeft.
De Fed heeft naast de doelstelling voor de inflatie ook als taak om de economische groei en de werkgelegenheid te ondersteunen. Dat doet de centrale bank ruimhartig door rentetarieven zeer laag te houden. Hiermee wordt lenen voor consumenten en bedrijven goedkoper en dat kan investeringen in de economie helpen.
Als de inflatie echter flink stijgt, wordt de de koopkracht van geld (de dollar) uitgehold. Daarom moet de centrale bank er ook op letten dat de inflatie niet langdurig boven de doelstelling van 2 procent uitkomt.
Een eerste stap om het soepele monetaire beleid te matigen kan het terugdraaien van opkoopprogramma's voor obligaties zijn. De volgende stap ligt bij het daadwerkelijk verhogen van beleidsrentes, maar marktkenners verwachten dat dit op zijn vroegst eind 2022 op het programma staat.