- De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt naar 1,8 procent op jaarbasis, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
- Daarmee is de inflatie gedaald tot onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB).
- Nederland behoort binnen de eurozone tot de landen met de hoogste prijsstijgingen.
- Lees ook: Nederlandse inflatie zakt iets naar 3,5%, maar prijzen voeding en drank stijgen hard
De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt naar 1,8 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.
In augustus gingen de consumentenprijzen in het eurogebied nog met gemiddeld 2,2 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder.
Daarmee is de inflatie gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Dat is voor het eerst sinds medio 2021.
De ECB is al bezig de rente te verlagen nu de inflatie steeds verder afneemt. In september werd de rente voor de tweede keer met een kwart procentpunt verlaagd en mogelijk komt de centrale bank in Frankfurt later deze maand met een nieuwe verlaging.
De lagere inflatie in september is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen, in navolging van de afgezwakte olieprijzen. In het najaar van 2022 piekte de inflatie nog op meer dan 10 procent, omdat de energieprijzen toen zeer sterk stegen door de Russische inval in Oekraïne.
Op de financiële markten wordt nu steeds meer verwacht dat de ECB bij de vergadering van 17 oktober met een nieuwe renteverlaging komt.
ECB-president Christine Lagarde verklaarde maandag nog dat de nieuwe inflatiegegevens worden meegenomen bij de besluitvorming over de rente deze maand. Door een dalende rente kunnen bijvoorbeeld hypotheekrentes omlaaggaan, maar ook de rentes van spaarrekeningen.
Een verder dalende rente zou ook helpen om de economie te stimuleren, nu vooral de Duitse economie het slecht doet. De grootste economie van Europa zal dit jaar waarschijnlijk stagneren of mogelijk zelfs krimpen door de problemen in de Duitse industrie.
Nederlandse inflatie relatief hoog binnen eurozone
Binnen de eurozone werd in september de laagste inflatie gemeten in Ierland met slechts 0,2 procent. In België lag die het hoogst met 4,5 procent.
De Nederlandse inflatie bedroeg volgens de Europese meetmethode 3,3 procent, wat gelijk is aan augustus. Dat is de op een na hoogste prijsstijging in de eurozone.
De prijzen in de Nederlandse winkels lopen verder op. Eten, drinken en tabak zijn in september duurder geworden, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder op dinsdag. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in september met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus.