Prijzen in de eurozone zijn in augustus gemiddeld met 2,2 procent gestegen. Hiermee ligt de inflatie lager dan in juli, toen sprake was van een gemiddelde prijsstijging van 2,6 procent op jaarbasis.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat.

De inflatie van 2,2 procent over augustus was in lijn met de verwachtingen van economen. De lagere gemiddelde prijsstijging heeft vooral te maken met een daling van energieprijzen, die 3 procent lager uitvielen op jaarbasis in augustus.

Prijzen van voeding, alcohol en tabak vielen 2,4 procent hoger uit. De grootste stijging kwam van de dienstensector, waar prijzen gemiddeld 4,2 procent klommen.

Er zijn wel grote verschillen in de inflatie tussen Europese landen. Zo kwam de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode in augustus uit op 3,3 procent. Daarmee hoort Nederland met Estland (+ 3,4 procent) en België (+4,5 procent) tot de top drie van landen met de hoogste inflatie in augustus.

Duitsland zit voor augustus daarentegen op een inflatieniveau van 2 procent en Frankrijk op 2,2 procent.

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de ECB. Over twee weken beslist de centrale bank opnieuw over de rentetarieven. Op de financiële markten wordt verwacht dat de beleidsrente dan voor de tweede keer dit jaar worden verlaagd, na een rentepauze in juli.

ECB-bestuurslid en Bundesbank-president Joachim Nagel waarschuwde eerder deze week dat de centrale bank de rente niet te snel moet verlagen. Hoewel de inflatie het doel van 2 procent nadert, zal die volgens Nagel waarschijnlijk weer oplopen na de zomer en tot ver in 2025 boven de doelstelling blijven.

Ook ECB-bestuurder Isabel Schnabel waarschuwde vrijdag voor te snelle renteverlagingen. ECB-hoofdeconoom Philip Lane benadrukte afgelopen weekend dat een terugkeer van de inflatie naar 2 procent nog niet zeker is.

LEES OOK: Inflatie blijft hoog in augustus met plus van 3,6%: hogere prijzen voor onder meer voeding en tabak