- De hoge inflatie in Nederland lijkt steeds meer invloed te krijgen op de consumentenbestedingen.
- In april groeide de consumptie van huishoudens op jaarbasis met slechts 0,3 procent, terwijl in januari nog sprake was van een plus van bijna 5 procent.
- De Nederlandse inflatie is in april en mei verder gestegen, vergeleken met maart.
- Lees ook: Dit zijn de 10 meest ‘miserabele’ landen ter wereld: Nederland scoort slechter dan China
De groei van de consumptie van Nederlandse huishoudens is in april vrijwel stil gevallen. Consumenten lijken hun bestedingen terug te schroeven en dat heeft ook gevolgen voor de bredere economische groei.
Consumenten hebben in april slechts 0,3 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dat is de laagste groei op jaarbasis tot nog toe in 2023. In in januari gaven consumenten op jaarbasis nog 4,9 procent meer uit en sindsdien is de groei steeds verder afgezwakt, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Net als in voorgaande maanden gaven consumenten meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen. Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.
Aan diensten zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper gaven consumenten 3,5 procent meer uit dan in april 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.
Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak werd 4,6 procent minder uitgegeven. Ook werd 4,1 procent minder besteed aan duurzame goederen. Verder hebben consumenten in april 2,1 procent minder overige goederen, zoals energie, verbruikt. Hoewel het kouder was dan in april 2022, hebben huishoudens minder gas verbruikt.
Hoge inflatie raakt bestedingen van consumenten
De hoge inflatie lijkt een belangrijke rol te spelen bij de druk op de bestedingen, want de gemiddelde prijsstijging lag in Nederland in april met een plus van 5,2 procent hoger dan de inflatie van 4,4 procent op jaarbasis in maart. In mei is de Nederlandse inflatie zelfs nog wat verder opgelopen tot 6,1 procent.
De consumentenbestedingen vormen een belangrijk onderdeel van het nationaal inkomen. In het eerste kwartaal van 2023 kromp de Nederlandse economie met 0,7 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit had te maken met het inzakken van de export, maar ook met de tragere groei van de consumptie van huishoudens. Die vertoonde op kwartaalbasis namelijk geen groei meer.
In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de consumptie van huishoudens vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog wel, maar de cijfers over april lijken erop te duiden dat de groei van consumptie nu ook op jaarbasis stilvalt.