- De inflatie is in januari flink teruggevallen, tot 1,8 procent. Een maand eerder werd met 2,7 procent nog het hoogste niveau in jaren bereikt.
- De daling komt doordat het effect van de btw-verhoging wegvalt. Op 1 januari 2019 werd het lage btw-tarief opgeschroefd van 6 procent naar 9 procent.
- Voor spaarders is er nog steeds weinig reden tot lachen. De hoogste variabele spaarrente ligt op 0,2 procent, lang niet genoeg om de koopkracht van spaargeld stabiel te houden.
Een flinke daling van de inflatie in Nederland bij de start van 2020. Dat is niet onverwacht, want het is een jaar geleden dat het lage btw-tarief werd opgeschroefd van 6 procent naar 9 procent. Dat had een flinke impact op de consumentenprijzen, maar dit effect is nu uitgewerkt.
De inflatie voor consumenten is in januari stevig teruggevallen, nadat in december nog het sterkste niveau in jaren werd bereikt. Hierbij speelt mee dat in de vergelijkbare periode vorig jaar het lage btw-tarief werd opgeschroefd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Consumentengoederen en -diensten waren afgelopen maand 1,8 procent duurder dan een jaar eerder. In december betaalde de consument nog 2,7 procent meer dan een jaar eerder.
In januari 2019 werd het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de prijsstijging, maar dat is nu uitgewerkt. Mede daardoor nam de prijsstijging van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken af van 3,7 procent in december, naar 1,8 procent vorige maand.
Ook gingen de elektriciteitsprijzen duidelijk omlaag, door een belastingvermindering. Elektriciteit was in afgelopen maand 38,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. In december 2019 was de prijs op jaarbasis nog 9,1 procent hoger.
Het tarief voor motorrijtuigenbelasting steeg anderzijds flink, met gemiddeld 3,7 procent. Dat is de sterkste stijging na 2014. De tarieven stegen onder meer doordat een fijnstoftoeslag is ingevoerd voor bepaalde dieselauto’s.
Inflatie blijft fors hoger dan variabele spaarrente
De Nederlandse inflatie is met 1,8 procent echter nog altijd relatief hoog, afgezet tegen de spaarrentes die banken bieden. Zo ligt de hoogste variabele spaarrente op 0,2 procent, ver beneden het niveau van de inflatie.
Dit betekent dat spaarrentes op vrij opneembare rekeningen veel te laag zijn om de koopkracht van spaargeld stabiel te houden. Dit is ook te zien in onderstaande grafiek.
De hoogste variabele spaarrente geeft overigens nog een geflatteerd beeld. Veel banken bieden spaarrentes die dicht bij het nulpunt liggen.
Per april dit jaar gaat grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING er voor particulieren met een spaarvermogen van 1 miljoen euro tot 2,5 miljoen euro zelfs toe over om een negatieve spaarrente te rekenen.