- De inflatie in de eurozone is in september gedaald naar een niveau van 4,3 procent op jaarbasis, iets minder dan economen hadden verwacht.
- Vooral de daling van energieprijzen voor stroom en gas draagt bij aan de lagere inflatie.
- De komende maanden wordt het spannend of hogere olieprijzen de inflatie weer aanjagen.
- Lees ook: Waarom spaargeld voor 1 jaar vastzetten momenteel relatief aantrekkelijk is: je verslaat de inflatie en blijft redelijk flexibel
De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.
De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen van gas en stroom vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.
De inflatie valt lager uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een inflatie van 4,5 procent gerekend. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,3 procent. Hier werd gemiddeld op een toename van 0,5 procent gerekend.
Van belang is wel dat olieprijzen deze maand flink zijn gestegen. Dit werkt door op de prijzen van motorbrandstoffen en tal van andere producten. De vraag is hoe dit de inflatie in de komende maanden gaat beïnvloeden.
Eerder deze maand verhoogde de ECB de rente voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit, maar de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hintten erop dat er een pauze komt wat betreft verdere verhoging van de beleidsrente.
Er gaan binnen de ECB echter ook stemmen op om de monetaire teugels verder aan te halen. Volgens Frank Elderson, het Nederlandse directielid bij de ECB, zou de beleidsrente van de centrale bank nog verder verhoogd kunnen worden in de strijd tegen de inflatie.
De inflatie in de eurozone is ook met de daling in september nog altijd ruim twee keer zo hoog ten opzichte van de doelstelling van 2 procent die de ECB nastreeft.
Inflatie in Nederland fors lager
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. Die kwam uit op 0,2 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds 2016. In augustus stond de Nederlandse inflatie nog op 3 procent. Hierbij speelt wel mee dat het CBS de meetmethode voor energieprijzen afgelopen zomer heeft aangepast, wat de vergelijking op jaarbasis minder zuiver maakt.
Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, gingen de prijzen in Nederland deze maand zelfs met 0,3 procent omlaag op jaarbasis. Nederland is daarmee het enige euroland met een negatieve inflatie. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
In Frankrijk bedroeg de inflatie volgens de Europese methode 5,6 procent. In Duitsland, de grootste economie van Europa, staat de geldontwaarding deze maand op 4,3 procent, het laagste niveau sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari vorig jaar.