De inflatie in de eurozone is in mei verder gedaald, naar een half procent. De druk op de Europese Centrale Bank om daar iets aan te doen neemt toe.
De inflatie in de eurozone is in mei gedaald naar 0,5 procent op jaarbasis, van 0,7 procent een maand eerder. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat, die dinsdag werd gepubliceerd (pdf).
Economen hadden in doorsnee een inflatie voorspeld van 0,6 procent.
De aanhoudend lage inflatie zal de Europese Centrale Bank (ECB) er bij de beleidsvergadering op donderdag waarschijnlijk toe bewegen de rente verder te verlagen en andere maatregelen aan te kondigen om de prijsontwikkeling aan te jagen. De ECB mikt op een inflatie van bijna 2 procent.
De kerninflatie, waarbij de prijzen van energie, voedsel, tabak en alcohol buiten beschouwing worden gelaten, kwam in mei uit op 0,7 procent, tegen 1 procent in april. Eurostat maakt op 16 juni een volledig inflatiecijfer over mei bekend.
Ook Duitse inflatie laag
In Duitsland stegen de prijzen in mei gemiddeld met minder dan 1 procent, vergeleken met een jaar eerder, zo bleek maandag.
De consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei met 0,9 procent gestegen, ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het federale statistiekbureau maandag bekend op basis van voorlopige cijfers.
Volgens de geharmoniseerde rekenmethode van de EU was er in Duitsland sprake van een prijsstijging van 0,6 procent vergeleken met een jaar eerder in mei.
Gevaar lage inflatie
Te lage inflatie kan duiden op aanhoudend zwakke economische groei, omdat bedrijven geen mogelijkheden zien om prijzen te verhogen.
In het ergste geval kan lage inflatie leiden tot deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die slecht kunnen uitpakken voor het herstel van de Europese economie. Consumenten gaan hun bestedingen uitstellen in de hoop dat de prijzen nog verder dalen.
De centrale bank werkt al aan maatregelen om de gevolgen van een te lage inflatie en een zwak economisch herstel tegen te gaan. ECB-president Mario Draghi heeft een aantal opties tot zijn beschikking, waaronder het in de markt pompen van geld dat moet worden uitgeleend aan het midden- en kleinbedrijf en een negatieve depositorente, waarbij banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl