- De inflatie in de eurozone is in januari verder gestegen naar 2,5 procent op jaarbasis, meldt Eurostat in een voorlopige schatting.
- De inflatie in het eurogebied stijgt al vier maanden op rij en ligt boven de doelstelling van 2 procent van de ECB.
- De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode bedroeg in januari 2,9 procent.
- Lees ook: Inflatie zakt naar 3,3% in januari, prijzen diensten stijgen minder hard, voeding fors duurder
De inflatie in de eurozone is in januari verder gestegen naar 2,5 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting.
In december werd het dagelijks leven in de eurozone nog 2,4 procent duurder. De inflatie in het eurogebied is nu al vier maanden op rij aan het stijgen en ligt boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
De inflatie van januari was iets hoger dan analisten hadden verwacht, want die rekenden erop dat de inflatie stabiel zou blijven op 2,4 procent.
De stijging van de kosten van het levensonderhoud in de eurozone komt vooral door hogere prijzen in de dienstensector en hogere prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak. De kerninflatie in het eurogebied, waarin de schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, bleef onveranderd op 2,7 procent.
Nederland zit boven gemiddelde van de eurozone met inflatie
Binnen de eurozone had Kroatië met 5 procent de hoogste inflatie. België volgde met 4,4 procent. In Ierland was die met 1,5 procent het laagst. In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van het eurogebied, kwam de inflatie uit op respectievelijk 2,8 en 1,8 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had eerder op de dag al Nederlandse inflatiecijfers gepubliceerd. De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode bedroeg in januari 2,9 procent. In december was dat nog 3,9 procent.
De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de EU afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd boven het gemiddelde van de eurozone. Dat komt volgens het CBS vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en tabaksproducten in Nederland.