- De inflatie in de eurozone is gestegen tot 4,9 procent op jaarbasis, blijkt uit cijfers van Eurostat.
- Vorige maand bedroeg deze nog 4,1 procent, dat was toen het hoogste inflatiecijfer sinds juni 2008.
- De inflatie komt vooral door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.
- Lees ook: Duitse inflatie doorgestegen tot 5,2 procent, het hoogste niveau van deze eeuw
In de eurozone is de inflatie gestegen tot 4,9 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.
Een maand eerder was de inflatie in de eurozone opgelopen tot 4,1 procent. Dat was toen het hoogste inflatiecijfer sinds juli 2008.
De inflatie lag beide maanden ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die op prijsstijgingen van 2 procent mikt.
De grootste aanjager zijn de hoge energieprijzen. Die stegen in de eurolanden met ruim 27 procent.
De afgelopen tijd zijn onder andere de gas- en brandstofprijzen sterk gestegen door een combinatie van relatief kleine reserves in Europa, een sterk toegenomen vraag door economisch herstel en de afgelopen koude winter.
De ECB lijkt nog niet van plan in te grijpen in zijn beleid om de inflatie te beteugelen. Nog altijd koopt de centrale bank obligaties en blijven de rentes op hun historisch lage niveaus, wat de toestroom van geld in de economie bevordert. Beleidsmakers van de ECB rekenen er vooralsnog op dat de inflatie een tijdelijke piek bereikt, door de economische effecten van de coronapandemie.
Hoogste inflatiestijging in Nederland in 24 jaar
Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat hier om voorlopige cijfers.
Dat zou de hoogste stijging in Nederland in 24 jaar zijn. Volgende week komt het CBS met eigen cijfers over de inflatie in Nederland.
Vakbond CNV vindt dat de lonen voor veel werknemers ook omhoog moeten zodat hun koopkracht niet achteruitgaat door de hoge inflatie. "We zien dat werkgevers nog steeds de hand op de knip houden in cao-onderhandelingen. Terwijl de arbeidsmarkt krapper is dan ooit en werkgevers tegelijkertijd steen en been klagen over personeelstekorten. Al jaren stijgen de lonen te weinig", zegt voorzitter Piet Fortuin.