Het leven in de eurozone werd afgelopen maand opnieuw iets goedkoper. Dat blijkt uit een eerste schatting die Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in de eurozone kwam in maart uit op min 0,1 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,1 procent goedkoper waren dan in maart 2015. De daling was daarmee wat minder sterk dan in februari, toen een inflatie van min 0,2 procent werd gemeld.

De daling van het prijspeil komt vooral doordat energie deze maand bijna 9 procent goedkoper was dan een jaar geleden. Voedings- en genotsmiddelen werden bijna 1 procent duurder.

Afgezien van de beweeglijke prijzen van brandstoffen en voeding liep de inflatie in maart op naar 1 procent. Deze zogeheten kerninflatie bedroeg vorige maand 0,8 procent.

Bij structurele prijsdalingen wordt ook wel gesproken van deflatie. Dat geldt als een grote bedreiging voor de economische groei. Omdat het moeilijker wordt om schulden af te lossen, zullen bedrijven geneigd zijn investeringen uit te stellen.

Opkopen schuldpapier

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert daarom al maanden het lage inflatieniveau op te vijzelen door op grote schaal schuldpapier op te kopen. Met het opkopen van obligatieleningen op financiële markten pompt de ECB verse euro’s in het financiële systeem en drukt de centrale bank financieringstarieven. De hoop is dat de lage rentes de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens stimuleren en zo een positief effect hebben op de economie en de inflatie.

Door de aanhoudende malaise op de oliemarkt lukt het de ECB echter niet de inflatie structureel te laten oplopen. De centrale bank streeft naar een geldontwaarding van net geen 2 procent op jaarbasis, maar dat niveau lijkt ver uit beeld.

In maart besloot de centrale bank het opkoopprogramma uit te breiden met 20 miljard euro. Daarnaast verlaagde de ECB het belangrijkste rentetarief in de eurozone naar nul procent en maakte het daarbij nog duurder voor banken om middelen te stallen bij de centrale bank.

Duitse inflatie stijgt

Eurostat geeft bij de eerste raming geen cijfers uit afzonderlijke landen. Woensdag meldde het Duitse statistiekbureau wel dat de inflatie in Europa's grootste economie in maart op basis van de Europese meetmethode is uitgekomen op 0,1 procent.

Het CBS meldt op 7 april de meest recente stand van de geldontwaarding in Nederland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl