- President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank denkt dat het nodig is om de rente in de eurozone in mei nogmaals met 0,5 procentpunt te verhogen.
- Eerder deze maand verhoogde de ECB de beleidsrente al met 0,5 procentpunt en de centrale bank kondigde aan dat nogmaals te zullen doen in maart.
- De inflatie in de eurozone kwam in januari uit op 8,5 procent, ver boven de doelstelling van 2 procent die de ECB hanteert.
- Lees ook: Gaat de inflatie in de eurozone terug naar 2% en hoelang duurt dat? Dit zeggen 3 economen
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat het nodig zal zijn om de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) in mei nogmaals met een half procentpunt te verhogen.
De ECB verhoogde afgelopen week de belangrijkste rentetarieven met 0,5 procentpunt en gaf daarbij aan in maart weer een dergelijke stap te zullen zetten.
Maar volgens Knot is dat dus nog niet genoeg. Hij is het langstzittende lid van de beleidsbepalers van de ECB en staat bekend als een voorstander van een streng monetair beleid. Hij vindt dan ook dat de centrale bank zeker moet weten dat de inflatie daalt richting het doel van de 2 procent, voordat gestopt kan worden met renteverhogingen.
“Ik beschouw het als zeer onwaarschijnlijk dat een extra rentestap in maart ons eindpunt wordt”, zei Knot in een interview met MNI Market News. Hij waarschuwde voor de onderliggende rente, zoals de loonstijgingen en de prijs van energie die nog doorwerken in de prijs die bedrijven vragen voor hun producten en diensten. Hoewel de inflatie niet meer verder stijgt, gaat die onderliggende inflatie nog omhoog.
Wel denkt Knot dat de ECB de vinger aan de pols moet blijven houden. Hoe meer de economie door verdere rentestappen wordt beperkt "hoe belangrijker het wordt dat we onze acties nauwkeurig bijstellen", aldus de DNB-baas. "Zodra we een duidelijke en beslissende draai zien in de onderliggende inflatie, verwacht ik dat we met kleinere rentestappen gaan werken."
Maar zodra die daling er nog niet is "zal de ECB volharden in zijn gestage tempo van renteverhogingen".
Europese inflatie zorgt voor dure pizza's
Het inflatiecijfer in de eurozone en in Nederland is inmiddels langzaam aan het dalen. Voor januari komt de inflatie in de eurozone volgens een eerste raming uit op gemiddeld 8,5 procent en voor Nederland op 7,6 procent. Inflatie wordt gemeten aan de hand van de verandering van een mandje van consumentenprijzen.
Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is pizza een van de producten die de afgelopen tijd flink in prijs omhoog zijn gegaan. De Italiaanse lekkernij is vorig jaar in Europa zo'n 17 procent duurder geworden.
In Nederland is de prijs van pizza gemiddeld met die 17 procent gestegen, maar dat is niets in vergelijking met landen zoals Litouwen en Bulgarije, waar een pizza 30 procent meer kost dan een jaar geleden. In Hongarije zijn burgers het meeste extra kwijt voor een pizza: daar betaal je 45,8 procent meer vergeleken met een jaar eerder.
In Italië zelf valt de prijsstijging van pizza nog mee: die blijft daar net onder de 10 procent. De prijs voor een pizza ging het minst omhoog in Zwitserland, waar 6,5 procent meer moet worden betaald.