- De Nederlandse inflatie is in maart fors lager uitgekomen op 4,4 procent, zo blijkt uit een eerste raming van het CBS.
- Energieprijzen vielen vergeleken met een jaar eerder 28 procent lager uit.
- Voedingsprijzen stegen daarentegen 15 procent in maart, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
- Lees ook: Zelfde prijs in supermarkt, maar kleinere hoeveelheid: bekende truc om stiekem prijzen te verhogen is toegestaan, volgens toezichthouder
Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in maart flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door de dalende energieprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden wel opnieuw fors hoger. Ook de prijzen van industriële goederen namen verder toe.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie deze maand is uitgekomen op 4,4 procent. In februari nam de inflatie nog toe tot 8 procent op jaarbasis van 7,6 procent in januari. In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.
Voedingsprijzen stijgen 15% in maart, energieprijzen 28% lager
De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg deze maand 15,0 procent, tegen 15,1 procent in februari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,8 procent omhoog, tegen 8,7 procent in februari.
Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen dik 28 procent goedkoper na een prijsdaling van 1,1 procent in februari.
Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 4,5 procent, tegen 8,9 procent in februari.
De inflatie voor de eurozone in maart kwam uit op 6,9 procent op jaarbasis, meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van voorlopige cijfers. In februari werd het dagelijks leven voor consumenten in doorsnee nog 8,5 procent duurder dan een jaar eerder.
Energie werd gemiddeld 0,9 procent goedkoper dan in maart 2022, terwijl brandstoffen en elektriciteit in februari nog bijna 14 procent duurder waren dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak stegen juist harder in prijs dan in februari, namelijk met 15,4 procent.
De Europese Centrale Bank (ECB) probeert sinds vorig jaar de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen, wat geld lenen duurder maakt. Het is onwaarschijnlijk dat beleidsmakers zich tevreden stellen met de nieuwe inflatiecijfers.
De kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie, voedsel, tabak en alcohol niet in meewegen, steeg volgens de eerste raming van Eurostat namelijk nog steeds. In maart ging het om een toename van 5,7 procent, tegenover 5,6 procent in februari.