- De inflatie is in augustus opgelopen tot een recordhoogte van 12 procent op jaarbasis. Maar hoeveel duurder is het leven geworden vergeleken met twintig jaar geleden?
- Volgens spaarplatform Raisin zijn boodschappen in de supermarkt in de afgelopen twintig jaar gemiddeld 23,5 procent duurder geworden.
- Maar andere zaken zoals een liter benzine en een biertje in de kroeg zijn een stuk harder in prijs gestegen.
- Lees ook: Hoge inflatie zorgt ervoor dat spaargeld in Nederland sneller verdampt dan in buurlanden: zoveel is €10.000 minder waard geworden in 12 maanden
De inflatie is in Nederland in de maand augustus opgelopen tot een recordhoogte van 12 procent op jaarbasis. De gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten ligt daarmee ver boven het niveau van de afgelopen jaren. Maar hoeveel duurder is het leven geworden in vergelijking met twintig jaar geleden?
Uit onderzoek van spaarplatform Raisin blijkt dat een mandje boodschappen met tien items tussen 2002 en 2022 gemiddeld 23,5 procent duurder is geworden. Andere belangrijke consumptieve uitgaven zijn nog sterker in prijs gestegen: een liter benzine kost ruim 76 procent meer dan twintig jaar geledenen een biertje in de kroeg 80 procent.
Maar als we ook kijken naar hoeveel ons gemiddelde inkomen in de afgelopen twee decennia is gestegen, wordt het beeld anders. De benzine en het biertje zijn dan ook relatief gezien nog steeds een stuk duurder, maar de dagelijkse boodschappen relatief gezien juist 13 procent goedkoper, als je corrigeert voor de stijging van het inkomen.
“Het leven voelt misschien wel veel duurder dan vroeger, als we naar de cijfers uit dit onderzoek kijken en inflatiecorrectie toepassen, is dit niet altijd het geval, zoals bij bijvoorbeeld de boodschappen”, zegt directeur Eelco Habets daarover.
Kassabon uit 2002 versus kassabon uit 2022
Om een beter inzicht te krijgen in de prijsstijgingen heeft Raisin de kosten van een aantal basisproducten in het boodschappenmandje van vorige maand vergeleken met 2002. Daaruit blijkt dat vooral aardappelen en margarine fors duurder zijn geworden (117 procent en 236 procent), maar bananen, komkommers en rijst juist goedkoper.
Waar een kilo aardappelen in 2002 nog 87 eurocent kostte, betaal je daar nu gemiddeld 1,89 euro voor. Een liter halve melk kostte twintig jaar geleden 61 eurocent en inmiddels 1,09 euro.
Hieronder kassabonnen uit 2002 en uit 2022 die zijn gebaseerd op de gemiddelde prijzen van een aantal alledaagse producten.
Benzine, bier, koffie en vakantie allemaal duurder
Naast dat we geld uitgeven in de supermarkt, moeten we ook flink meer betalen bij de benzinepomp en in de horeca En gaan we ook wel eens eens een dagje uit en op vakantie. Daarom heeft Raisin ook gekeken naar de prijzen van benzine en diesel, een biertje en een kop koffie, een dagje Efteling en een vlucht naar Gran Canaria in vergelijking met twintig jaar geleden.
In 2002 betaalde je gemiddeld 1,14 euro voor een liter benzine, inmiddels 2,05 euro (+76,6 procent). Diesel is nog sterker in prijs gestegen: van gemiddeld 0,79 euro per liter naar 2,06 euro (+160,9 procent). Een biertje in de horeca steeg van gemiddeld 1,54 euro naar 2,77 euro; en een kop koffie van 1,41 euro naar 2,70 euro.
Een dagje Efteling is ook fors duurder geworden. Een toegangskaart kostte twintig jaar geleden 21 euro en inmiddels 41,67 euro. Een retourvlucht van de veel door Nederlanders gebruikte luchthaven Düsseldorf naar Gran Canaria steeg van 239 euro naar 310 euro.
Een afspraak bij de kapper? Voor dames kostte dat twintig jaar geleden gemiddeld 28,90 euro en anno 2022 ben je al gauw 37,78 euro kwijt.
Hieronder een overzicht van de prijzen van boodschappen, aan de pomp, in de horeca en andere vrijetijdsbesteding:
Relatieve prijsstijgingen (en -dalingen)
Niet alleen de alledaagse uitgaven zijn fors omhoog gegaan in de afgelopen twintig jaar, ook de lonen zijn flink gestegen. Het gemiddelde bruto uurloon bedraagt tegenwoordig 24,42 euro. Dat was in 2002 nog 17,24 euro: een stijging van 41,6 procent.
Zo bekeken zijn automobilisten, mensen die regelmatig naar een café of restaurant gaan of een dagje uit willen, nog steeds een stuk slechter af dan twintig jaar geleden. Maar boodschappen, de kapper en een vliegreisje naar Gran Canaria zijn juist relatief goedkoper geworden.