De inflatie in Nederland is in februari uitgekomen op 7,2 procent, op basis van de Europese rekenmethode.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  In januari bedroeg de inflatie nog 7,6 procent, dus iets hoger nog dan het inflatiecijfer van februari.

Het CBS kwam met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.

Prijzen zijn al langere tijd flink aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen.

Inflatie overtreft stijging lonen en is ligt veel hoger dan spaarrente

Het inflatieniveau ligt veel hoger dan de gemiddelde stijging van lonen, die in Nederland momenteel op 2,6 procent ligt, afgaande op cao-afspraken over de afgelopen twaalf maanden die werkgeversclub AWVN bijhoudt.

Ook de spaarrente en de inflatie liggen mijlenver uit elkaar. De hoogste variabele spaarrente in Nederland bedraagt slechts 0,05 procent, waarmee de koopkracht van spaargeld fors wordt aangetast.

Hogere voeding- en energieprijzen zorgen er mede voor dat de inflatie hard oploopt. De verwachting is daarbij dat de prijzen verder op zullen stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in januari op 6,4 procent. Dat was het hoogste niveau in veertig jaar.

Volgens het statistiekbureau was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de eerste maand van 2022 bijna 90 procent hoger dan een jaar eerder. De bijdrage van energie aan de totale inflatie bedroeg ruim 3 procentpunt.

Oorlog in Oekraïne gaat koopkracht raken

De oorlog in Oekraïne gaat gevolgen hebben voor de koopkracht van een hoop Nederlanders. Daarvoor waarschuwt directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp dinsdag in het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven (EO). Hasekamp stelt dat met name mensen met een laag inkomen geraakt kunnen worden en dat het kabinet daarom "iets extra's" moet doen.

Volgens de CPB-directeur zijn minima minder goed in staat de gevolgen van bijvoorbeeld een duurdere energierekening op te vangen. Wat hem betreft trekt de overheid daarom de portemonnee voor deze groep. "Ik denk inderdaad dat er aanleiding is om wat extra’s te doen", zegt hij in het radioprogramma.

Hasekamp vreest dat niet alleen de energieprijzen, maar bijvoorbeeld ook die van voedselproducten gaan stijgen als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne. "Op den duur kan de inflatie zich verbreden naar bijvoorbeeld een loon-prijsspiraal", legt hij uit. "Dan kom je in een scenario, zoals in de jaren zeventig, waarin forse ingrepen nodig zijn om de inflatie omlaag te krijgen. Dat heeft grote economische gevolgen."

LEES OOK: Voedingsprijzen gaan verder stijgen dit jaar, voorspelt ABN AMRO