- De Nederlandse inflatie blijft relatief hoog met een gemiddelde prijsstijging van 3,7 procent in maart.
- Hiermee ligt de inflatie nog altijd fors boven het streefdoel van een inflatie van ongeveer 2 procent, dat voor de eurozone wordt gehanteerd.
- Diensten, bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper, het café of het theater, stegen in maart iets harder in prijs dan in februari.
- Lees ook: Recente looneisen van 4% zijn minder problematisch voor de inflatie in Nederland, volgens DNB-topman Klaas Knot
De inflatie blijft in Nederland op een relatief hoog niveau hangen, van iets onder de 4 procent. Dat is bijna het dubbele van de 2 procent inflatie die de Europese Centrale Bank voor de eurozone nastreeft.
De prijzen zijn in maart wel iets minder hard gestegen dan in de voorgaande maand, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend op basis van een eerste raming. De inflatie was 3,7 procent, tegenover 3,8 procent in februari.
Gas, elektriciteit en benzine werden goedkoper. Ook stegen de prijzen voor eten, alcoholische dranken en tabak minder hard dan een maand eerder. Maar diensten, bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper, het café of het theater, stegen juist iets harder in prijs dan in februari.

De inflatie in Nederland lag de afgelopen maanden aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de eurozone.
De inflatie in de eurozone is in maart gedaald naar 2,2 procent op jaarbasis, van 2,3 procent in februari, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een snelle raming. Daarmee komt de inflatie steeds dichter in de buurt van de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft.
Het cijfer komt overeen met de verwachtingen van economen. De kerninflatie in het eurogebied, waarin de schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, daalde naar 2,4 procent, van 2,6 procent in februari.
Nederlandse inflatie blijft hoog door stijging lonen en hogere accijns
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode kwam vorige maand uit op 3,4 procent. In februari was dat 3,5 procent.
De Europese Centrale Bank heeft als doel de inflatie in de eurozone op 2 procent te houden. Over het hele eurogebied bekeken komt dat doel in zicht, maar in Nederland blijft de inflatie de komende jaren waarschijnlijk hoger dan het gemiddelde, waarschuwde De Nederlandsche Bank eind vorig jaar.
Volgens de centrale bank van Nederland spelen nog hard stijgende lonen mee, maar ook de effecten van het overheidsbeleid rond accijnzen en btw.