- Beursstrateeg Albert Edwards van zakenbank Société Générale verwacht dat de inflatie in de VS fors gaat dalen in 2023 door de ingrepen van de centrale bank.
- Dit zal wel gepaard gaan met een serieuze recessie.
- Bovendien verwacht Edwards dat de lagere inflatie tijdelijk is: een nieuwe inflatiegolf is op komst.
- Lees ook: Zelf aanvullend pensioen opbouwen naast AOW: dit moet je maandelijks opzij leggen om straks €2.000 per maand te hebben
Beleggers hebben het behoorlijk zwaar in 2023. Maar de consensus voor de beurs is toch dat het in 2023 beter wordt, als de inflatie afkoelt en rentetarieven niet verder stijgen.
Beursstrateeg Albert Edwards van zakenbank Société Génerale, die bekend staat om zijn vaak pessimistische analyses, waarschuwt echter dat ook het komende beursjaar onprettige verrassingen in petto kan hebben.
Volgens Edwards heeft de Amerikaanse centrale bank met de forse renteverhogingen van dit jaar zoveel schade aangericht dat de Verenigde Staten in een recessie zullen belanden.
“De piek van de rentecyclus is vaak het gevolg van een combinatie van te sterke eerdere renteverhogingen en een economische recessie die daaruit voortvloeit. Dit pakt doorgaans niet goed uit voor het rendement van aandelen”, schrijft Edwards in een rapport over het komende beursjaar.
Edwards verwacht wel dat de inflatie in de VS komend jaar snel afkoelt, terwijl tegelijkertijd de werkloosheid oploopt en huizenprijzen dalen. "Ik kan me niet voorstellen dat je kunt negeren dat er een harde landing [van de economie, red.] aankomt, als je ziet hoe hard de huizenprijzen dalen. Dit heeft uiteindelijk ook een drukkend effect op de inflatie in brede zin en op de kerninflatie."
De beursstrateeg verwacht dat de zogenoemde kerninflatie, waarbij prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, in de VS zakt van het huidige niveau van 6 procent naar 3 procent. Edwards denkt ook dat de Federal Reserve het basisdoel van 2 procent inflatie tijdelijk laat varen en een iets hogere inflatie accepteert.
Hoge inflatie keert terug
Maar daar houdt het verhaal niet op. Edwards verwacht namelijk dat op het moment dat de Federal Reserve het verkrappende monetaire beleid matigt - en dus rentes niet verder verhoogt of zelfs verlaagt - er een basis wordt gelegd voor een nieuwe inflatiegolf.
Edwards verwijst naar een eerdere analyse uit 2021, toen hij schreef dat beleidsmakers tijdens de coronacrisis een grens zijn overgegaan waarbij fiscale en monetaire prudentie overboord zijn gegooid. "Als een regering probeert terug te keren tot een beleid van fiscale soberheid, komt dat neer op electorale zelfmoord."
De beursstrateeg verwacht dat het fundamenteel stimulerende beleid op zowel monetair als fiscaal gebied niet echt wordt teruggedraaid. En dat gaat zorgen voor een nieuwe inflatiegolf, aangezien overheden te veel "gratis geld" blijven uitdelen.
In de jaren '70 is er iets vergelijkbaars gebeurd, signaleert Edwards. Aanvankelijk liep de inflatie op door hoge prijzen van energie en voeding. Dat effect verdween na verloop van tijd, maar daarna volgde een nieuwe inflatiegolf. Pas toen de Federal Reserve de rente extreem verhoogde, werd de structureel hoge inflatie de kop ingedrukt.
Edwards denkt dan ook dat het idee dat rentes op de obligatiemarkten piekniveaus hebben bereikt, misleidend is. Hij verwacht dat de opwaartse druk op rentes nog wel even blijft.