- Industrieconcern VDL Groep heeft een overnamebod gedaan op het beursgenoteerde Neways, de Brabantse maker van elektrische componenten.
- VDL Groep biedt 12,50 euro per aandeel Neways.
- Of de overname slaagt, is nog niet duidelijk.
Industrieconcern VDL Groep wil het beursgenoteerde bedrijf Neways volledig overnemen. Neways is een Brabantse maker van elektronische componenten voor onder meer de auto-industrie.
De twee zijn met elkaar in gesprek, maar het is nog onzeker of dat uiteindelijk tot een overname zal leiden.
VDL heeft vrijdag een indicatief bod uitgebracht van 12,50 euro per aandeel (met dividend) op Neways.
VDL is al sinds 1995 aandeelhouder van Neways en heeft een belang van bijna 28 procent opgebouwd. De woordvoerder van VDL wilde niet aangeven of de beursnotering van Neways na een overname in stand blijft.
Het Brabantse industrieconcern VDL is een familiebedrijf dat zelf geen beursnotering heeft.
Volgens VDL kan het bedrijf met Neways een sterkere positie krijgen in industrieën waar ze gezamenlijk actief zijn. Dat "biedt meerwaarde voor klanten op het gebied van hoogwaardige elektronica en mechatronica", aldus VDL.
Mede-aandeelhouder ZBG Capital wil zijn belang van ruim 28 procent in Neways verkopen aan VDL Groep. Daarmee kan VDL al meer dan de helft van de aandelen Neways in handen krijgen.
VDL: Brabantse industriereus die bouwt met overnames
VDL Groep wordt bestierd door de familie Van der Leegte. Het Eindhovense bedrijf werd in 1953 opgericht door Pieter van der Leegte Senior. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.
In 2016 traden de kinderen van Wim van der Leegte toe tot de hoofddirectie. Diens jongste zoon Willem van der Leegte is directievoorzitter. Daarnaast zitten Jennifer en Pieter van der Leegte ook in de hoofddirectie.
VDL is een industriële onderneming die zich richt de assemblage van personenauto's (met de Nedcar-fabriek in het Limburgse Born) en de ontwikkeling, productie en verkoop van onder meer halffabricaten en autobussen.
Coronajaar 2020 was een zwaar jaar. De onderneming zag de nettowinst met 38 procent dalen, tot 97 miljoen euro in 2020. De omzet zakte met 19 procent to 4,7 miljard euro.
Mede dankzij steunmaatregelen van overheden wist het concern wel alle vaste medewerkers in dienst te houden. Eind vorig jaar telde het bedrijf 15.464 medewerkers.
Ook heeft de coronacrisis geleid tot een nieuwe samenwerking met biochemiebedrijf DSM voor beschermingsmiddelen in de gezondheidszorg.
Nieuwe overnames voor VDL
Toen de marktvraag in de tweede helft van 2020 weer aantrok, ging VDL weer op overnamepad.
Dit leidde tot de acquisitie van Jansen Poultry Equipment, als aanvulling op de Agrotech-afdeling van VDL, en TBP Electronics, om de elektronicatak van VDL te versterken.
Voor de autoafdeling VDL Nedcar is in januari dit jaar John van Soerland aangetrokken als directeur. Hij moet de komende jaren een alternatieve partner vinden voor BMW, dat na 2023 wil stoppen met de assemblage van de BMW Mini in de Nedcar-fabriek.
Lees meer over fusies en overnames:
- Lege beurshuls voor overnames van rijkste Europaan komt met zak geld van €500 miljoen naar Amsterdamse beurs
- Nederlandse online bloemenbezorger Bloomon overgenomen door Britse collega: samen grote speler in Europa
- Vegakampioen Vivera komt voor €341 miljoen in handen van een Braziliaanse vleesverwerker
- RTL Group denkt na over verkoop RTL Nederland – VodafoneZiggo en DPG Media genoemd als potentiële kopers
- Franse-Italiaanse eigenaar van Ray-Ban mag optiekketen Pearle kopen, maar moet Eye Wish dan afstoten