In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,2 procent op 337,28 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak bereikte eerder op de dag met 340,47 punten nog het hoogste punt sinds juli vorig jaar. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 524,13 punten. Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 en 0,4 procent. De FTSE-index in Londen sloot 0,1 procent in de plus.
De beurshandel begon positief, dankzij goede berichten over de Chinese industrie. Die vertoonde vorige maand voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer tekenen van groei. Ook de formele aanvraag door Spanje van Europese noodkredieten voor zijn banken hielp de handel vooruit.
Industrie VS
De Amerikaanse industrie gooide echter roet in het eten. De industriële activiteit nam in de VS in november onverwacht af, na twee maanden met groei. Economen weten de terugval aan de orkaan die eind oktober over het noordoosten van de VS trok en aan de onzekerheid rond de Amerikaanse begroting.
De AEX werd aangevoerd door maritiem dienstverlener SBM Offshore, die 2,8 procent won. AkzoNobel volgde met een winst van 1,8 procent. De verfproducent meldde dat topman Ton Büchner op 7 december terugkeert op zijn post. Büchner zat sinds 18 september thuis wegens oververmoeidheid, maar zou inmiddels volledig zijn hersteld.
PostNL
PostNL zakte 0,8 procent. Het postbedrijf moet door een uitspraak van een geschillencommissie 84 miljoen euro bijstorten in zijn twee pensioenfondsen. PostNL betwiste eind vorig jaar de noodzaak van de bijstorting, omdat de fondsen volgens het bedrijf in staat waren hun financiën op eigen kracht op orde te krijgen.
In Parijs verloor Renault 1,3 procent. In Frankrijk werden in november bijna 20 procent minder nieuwe auto's op kenteken gezet dan een jaar eerder. Renault en zijn partner Nissan hoorden bij de grotere verliezers op de Franse automarkt.
De euro profiteerde van het formele hulpverzoek voor de Spaanse banken en bereikte op 1,3075 dollar de hoogste koers in 6 weken tijd. De eenheidsmunt viel daarna weer terug tot 1,3060 dollar, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 89,17 dollar per vat. Brentolie was met 111 dollar per vat 0,2 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl