Het wordt even spannend: de Nederlandse industrie heeft last van een zomerdipje.
De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie kende in juni de zwakste groei in zes jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) was er voor het eerst in al die jaren sprake van een daling van het aantal nieuwe orders. Ook de voorraad ingekochte materialen bij bedrijven liep terug.
De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de sector meet, daalde van 52,2 in mei naar 50,7 in de zesde maand van het jaar. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
De werkgelegenheid bleef toenemen, maar wel in de geringste mate in jaren. “Bedrijven hebben hun productiepeil grotendeels op peil kunnen houden door het wegwerken van achterstanden”, zegt professor Bart Vos. Hij is hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg.
De cijfers wijzen ook op hoop dat het binnenkort weer wat beter gaat. De verwachtingen voor de toekomstige productie stegen naar het hoogste niveau in vijf maanden. “Bedrijven hebben kennelijk weer een zonnigere kijk op de productieomvang voor komend jaar”, aldus Vos. Factoren die genoemd worden ter verklaring van dit optimisme zijn nieuwe producten, grotere budgetten en een opleving van de export.
Industrie eurozone heeft het zwaar
Ook in de rest van de eurozone gaat heet niet denderend. De bedrijvigheid ging in juni verder omlaag vergelijking met een maand eerder, zo blijkt uit definitieve cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit.
De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone kwam uit op een stand van 47,6 tegenover 47,7 in mei. De index pakte ook lager uit dan het voorlopige cijfer. Economen gingen gemiddeld uit van een stand van 47,8.
De gegevens tonen aan dat een einde van de afzwakking in de regio nog niet in zicht is. De Europese Centrale Bank (ECB) zinspeelde al op maatregelen om de economie aan te jagen als dat nodig blijkt.
De bedrijvigheid in de Duitse industrie daalde in dezelfde periode wederom stevig. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie was in juni met een stand van 45,0 wel iets beter dan de 44,3 van een maand eerder. Een niveau van boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Kenners hielden rekening met een stand van 45,4.
In Frankrijk was in de industrie sprake van een stijging. De index kwam uit op een stand van 51,9 van 50,6 een maand eerder. Kenners rekenden op een stand van 52,0, gelijk aan een voorlopig cijfer.