• Er zijn grote prijs- en kwaliteitsverschillen tussen pannen voor koken op inductie.
  • Zelfs pannen met het keurmerk ‘geschikt voor inductie’ doen het lang niet allemaal echt goed op een elektrisch fornuis.
  • Business Insider behandelt de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pannenset voor inductie.
  • Lees ook: Koken op gas of inductie: 10 belangrijke verschillen (waaronder de energiekosten)

Steeds meer Nederlandse huishoudens koken op inductie. Het koken gaat sneller, je kan de temperatuur veel beter controleren en je bent daarmee niet afhankelijk van (Russisch) gas. Ook worden elektrische fornuizen steeds goedkoper en worden veel nieuwe woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting.

Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang

Maar lang niet elke pan is even geschikt om op inductie te koken, zelfs niet pannen die wel het label “geschikt voor inductie” hebben. Soms warmt de pan bijvoorbeeld wel op, maar wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld of gaat het verwarmen van de pan te langzaam, zo schrijft Thuiswijzer.

Daarom heeft Business Insider de belangrijkste zaken genoteerd waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede pannenset voor inductie.

Oude pannen: wel of niet geschikt voor inductie?

Je kan volgens de Consumentenbond zelf controleren of oude pannen geschikt zijn voor koken op inductie. Om te beginnen met een magneettest: blijft een magneet plakken op de bodem, dan is de pan magnetiseerbaar en geschikt voor inductie.

De Consumentenbond noemt ook twee andere tests die je kunt uitvoeren om na te gaan of je huidige pannen geschikt zijn voor inductie, zodat je geen dure nieuwe pannen hoeft te komen.

Als een pan de magneettest heeft doorstaan, kun je de wiebeltest doen: hiermee kijk je of de pan wiebelt op een plat vlak. Een wiebelpan is niet totaal ongeschikt voor inductie, maar heeft wel een duidelijk minpunt.

Tot slot kun je beschadigingstest doen: schuif een pan over een krant en kijk of die scheurt. Als dat zo is, kan de pan krassen maken op een inductiekookplaat. In dit geval kun de pan beter niet gebruiken voor inductie.

Ga je voor een nieuwe pannenset om op inductie te koken, let dan op de volgende 5 zaken:

Keurmerk voor inductie

Allereerst moeten pannen een keurmerk hebben voor inductie: Induction Ready. Dat bestaat uit een symbool van een spiraal op de pan of de verpakking. Het keurmerk geeft aan dat de pannen magnetiseerbaar zijn en dus verwarmd kunnen worden op een inductiekookplaat.

De bodem van de pannen

De bodem van de pannen moet vlak en glad zijn, zodat het verwarmingsproces niet verstoord wordt. De beste inductiepannen hebben volgens Thuiswijzer een zogeheten sandwichbodem, die uit meerdere metaallagen bestaat om de warmte zo optimaal mogelijk te geleiden. Het beste is om pannen te kiezen die net zo groot zijn als de cirkels van je inductie kookplaat.

Zware pannen en glazen deksels

De beste inductiepannen zijn aan de zware kant, zodat ze niet zomaar van het kookstel afgestoten kunnen worden. Ook de deksels mogen best wat zwaarder zijn, schrijft Thuiswijzer.

Het is het handigst om te kiezen voor glazen deksels, omdat je zo het kookproces in de gaten te houden zonder dat je de deksel van de pan hoeft te halen en er dus geen warmte ontsnapt.

Handgrepen die koel blijven

Controleer of een pannenset handgrepen heeft die koel blijven tijdens het koken. Dat is namelijk niet bij alle inductiepannen het geval.

Prijsverschillen tussen pannen voor inductie

De kwaliteit en de prijzen van pannensets voor inductie kunnen enorm verschillen. Dat leidt tot prijsverschillen die uiteenlopen van 95 euro tot 439 euro, zo blijkt uit verschillende vergelijkingen.

LEES OOK: Koken op inductie of gas: wat is beter voor je energierekening?