Economen kijken graag naar de rente-ontwikkeling om te voorspellen of er een recessie aankomt. Maar voor beleggers is dat niet de beste manier om te bepalen welke kant het opgaat met de beurs.

Een vuistregel voor economen is dat het de goede kant opgaat met de economie, als de rente op kortlopende leningen lager is dan de rente op langlopende leningen.

Vragen investeerders echter een hogere rente voor kortlopende leningen dan voor langlopende, dan is dat vaak een teken dat het minder gaat. Immers, als de vergoeding voor het kort uitlenen van geld hoger is dan de vergoeding voor uitlenen op de lange termijn, dan zijn de inschattingen over die langere termijn niet zo rooskleurig.

De zogenoemde ‘omgekeerde rentecurve’ mag dan wel de ultieme recessievoorspeller zijn, hij is niet goed in het voorspellen van een piek op de aandelenmarkt, meent beleggingsstrateeg Jeroen Blokland van Robeco.

Aandelenmarkten hebben volgens de portefeuillemanager de neiging te pieken lang nadat erkende recessie-indicatoren een vertraging hebben gesignaleerd. Blokland: “Dat verklaart meteen waarom deze indicatoren weinig voorspellende waarde hebben als het gaat om aandelenkoersen.”

Lees op finanzen.nl de hele analyse van Jeroen Blokland over koersvoorspellers op de aandelenmarkt »