Rijk worden van onbeantwoorde telefoontjes. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch speelt een Indiaas bedrijf handig in op mensen die de telefoon één keer over laten gaan en vervolgens ophangen.

Een televisiecommercial van een Indiase telefoonprovider begint met groep vrienden die naar de vernielde voorruit van de auto van één van hen staat te kijken. Eén van de jongens adviseert zijn vriend de politie te bellen. HIj haalt zijn telefoon uit zijn zak, toetst het nummer van de politie in, laat de telefoon een keer overgaan en hangt weer op.

Zijn vrienden kijken hem verbaasd aan. “Ik heb de telefoon een keer over laten gaan”, zegt hij schaapachtig. “Ze bellen me terug.” Dan spoort de voice-over de kijker aan om over te stappen, omdat de tarieven bij deze provider veel lager liggen.

De commercial laat zien hoezeer de gemiste oproep onderdeel is geworden van het dagelijks leven in India, schrijft The Economist. Volgens schattingen laat zo’n 65 procent van de 860 miljoen mobiele telefonieklanten de telefoon liever een keer overgaan in plaats van een kort gesprek te voeren. Daarmee is de gemiste oproep zelf een boodschap geworden, die kan variëren van ‘ik denk aan je’ tot ‘bel me even terug’.

Maar ook theeverkopers in de Indiase straten begrijpen de boodschap achter de gemiste oproep: als hun telefoon een keer overgaat, betekent dit dat een winkel of restaurant thee wil kopen. Voor kranten betekenen gemiste oproepen dat lezers hun abonnement willen verlengen. En voor banken dat klanten hun saldo willen weten.

Exorbitant hoge tarieven

De gewoonte om de telefoon een keer te laten overgaan om vervolgens op te hangen, ontstond meer dan tien jaar geleden, toen Indiase telefonieklanten manieren zochten om aan de exorbitant hoge tarieven te ontsnappen.

Hoewel de Indiase tarieven voor mobiele telefonie tegenwoordig bij de laagste ter wereld horen, zijn Indiërs trouw gebleven aan de gemiste oproep als communicatiemiddel. Voor mobiele providers leveren al die gemiste oproepen nog steeds niets op, maar het bedrijf Zipdial, gevestigd in Bangalore, heeft toch een manier gevonden om te verdienen aan de gemiste oproep.

Verdienmodel met gemiste oproepen

Zipdial biedt adverteerders de mogelijkheid hun doelgroepen op een nieuwe manier te bereiken. In veel Indiase commercials wordt een telefoonnummer genoemd, vergezeld van een oproep aan de consument om het nummer te bellen.

Wie het nummer van een bij Zipdial aangesloten bedrijf belt, hoort de telefoon een keer overgaan waarna de verbinding automatisch wordt verbroken. Kort daarna ontvangt de beller een bericht met informatie over aanbiedingen en kortingen van het bedrijf op zijn telefoon. Volgens Valerie Wagoner, eigenaresse van Zipdial, moeten we 'de telefoontjes vergelijken met online clicks'. Ieder telefoontje betekent een nieuwe potentiële koper. Daarom is de methode een goudmijn voor marketeers.

Sinds de oprichting van Zipdial, in 2010, heeft het bedrijf geld verdiend aan 414 miljoen gemiste oproepen. Dat zijn er gemiddeld 375.000 per dag. Inmiddels maken honderden bedrijven, van startups tot multinationals, gebruik van de methode. Toch was het voor Zipdial niet eenvoudig om bedrijven te overtuigen van de waarde van de gemiste oproep als marketingstrategie. Twee momenten bleken daarbij van onschatbare waarde.

Cricket

De eerste keer dat de service virale vormen aannam, was toen het het bedrijf betrokken was bij de grootste obsessie van Indiërs: cricket. Tijdens het wereldkampioenschap in 2011 kregen mensen die de telefoon één keer over lieten gaan via sms standen en nieuwsupdates doorgestuurd. Op de dag dat India tegen buurland en rivaal Pakistan speelde, registreerde Zipdial 4 miljoen 'gemiste oproepen'.

Tijdens een landelijke anticorruptiecampagne werd de kracht van Zipdial opnieuw duidelijk. Wie de campagne een warm hart toedroeg, kon zijn steun betuigen door een nummer te bellen en de kiestoon één keer aan te horen. In een paar dagen werd het nummer 4,5 miljoen keer gebeld, terwijl dezelfde campagne op Facebook 'slechts' 36.000 likes kreeg.

Klantbetrokkenheid

"We verkopen geen gemiste oproepen'', legt Wagoner van Zipdial uit aan The Economist. "We verkopen klantbetrokkenheid via een eenvoudige interface."

Zipdial krijgt betaald voor de analyses van de informatie die het bedrijf tijdens de campagnes verzameld. Vooralsnog wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de bellers: iemand die het nummer voor de eerste keer belt, krijgt dezelfde informatie als mensen die voor de tiende keer bellen. Zipdial gaat naar eigen zeggen discreet met de verzamelde gegevens om: ze worden niet verkocht aan adverteerders en niet gebruikt voor het versturen van spam.

Begin dit jaar opende Zipdial een vestiging in Sri Lanka. Ook wil het bedrijf andere landen in Zuidoost-Azië veroveren. Toch zal de strategie op de Filipijnen of in Indonesië anders zijn dan in India. Zo staan de Filipijnen bijvoorbeeld bekend als de sms-hoofdstad van de wereld, terwijl in Indonesië het aantal gebruikers van mobiel internet relatief groot is.

Het idee achter de marketingstrategie blijft echter ongewijzigd: in plaats van het op agressieve wijze opdringen van goederen en diensten, eerst op subtiele wijze toestemming van de consument krijgen alvorens de producten aan te bieden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl