- Het risico op verder stijgende graanprijzen is toegenomen, nu India de export van tarwe heeft verboden.
- Een hittegolf in India heeft de productie van tarwe beperkt, waardoor de binnenlandse prijzen fors zijn gestegen.
- In Nederland waren brood en granen in april bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder.
- Lees ook: 5 landen die de voedselexport verbieden of beperken om de eigen voedselvoorziening veilig te stellen, nu de inflatie de pan uit rijst
Naast hogere energie- en brandstofprijzen zorgen stijgende graanprijzen ook voor toenemende inflatie. Het risico op verder stijgende graanprijzen is toegenomen nu India de export van tarwe heeft verboden.
Een hittegolf in India heeft de productie van tarwe beperkt, waardoor de binnenlandse prijzen fors zijn gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.
De wereldmarkt had het Indiase graan dit jaar goed kunnen gebruiken. Export uit Oekraïne is amper mogelijk door de oorlog in dat land. Het Indiase verbod is opmerkelijk omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen.
Ook de Verenigde Staten en Frankrijk kampen met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken.
Zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen in april bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Maar vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen.