- India staat steeds minder positief tegenover het gebruik van de Chinese yuan om Russische olie in te kopen, zo melden bronnen aan persbureau Reuters.
- Ten minste zeven olietransporten uit Rusland zijn naar verluidt nog niet betaald door India.
- Handel drijven in yuan is duurder voor India, omdat Indiase raffinaderijen eerst roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in yuan.
- Lees ook: De Chinese yuan maakt de komende 10 jaar een einde aan de dominantie van de dollar, volgens topeconoom Roubini.
De Indiase regering heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het gebruik van de Chinese yuan voor de betaling van de import van Russische olie. Enkele betalingen voor de levering van ruwe olie zijn vanwege de kwestie uitgesteld, zo meldt persbureau Reuters.
Hoewel Russische bedrijven doorgaan met het leveren van ruwe olie per schip aan India, moet voor zeven vrachten nog worden betaald, omdat Indiase staatsraffinaderijen niet in Chinese yuan willen afrekenen, zo schrijft het persbureau.
Dit komt deels door de hogere kosten die het gebruik van de yuan met zich meebrengen. Indiase raffinaderijen moeten eerst hun roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in Chinese yuan. Dit mechanisme is 2 tot 3 procent duurder dan het gebruik van de dirham uit de Verenigde Arabische Emiraten, een munteenheid waar India de voorkeur aan geeft.
Bovendien zien sommigen in India het gebruik van de yuan als een stimulans voor China, dat door India wordt gezien als een strategische rivaal in Azië. Zo zijn er al lange tijd conflicten over de grens tussen de twee landen.
Hoewel India dit jaar de grootste importeur is van Russische olie, wordt de handel tussen de twee landen al een tijdje geplaagd door valutaproblemen.
Het gebruik van de Indiase roepie voor de handel tussen de Rusland en India krijgt geen steun van het Kremlin, omdat Rusland al een overschot aan roepies heeft.
India niet blij met betaling Russische olie in Chinese yuan
Hoewel India voorheen in Amerikaanse dollars met Rusland handelde, hebben westerse sancties eerder dit jaar ervoor gezorgd dat de twee landen zijn overgeschakeld naar de yuan als internationale handelsvaluta. De export van Rusland heeft door de oorlog in Oekraïne te maken met westerse sancties, waardoor Rusland alternatieven moest vinden voor het gebruik van de dollar in de internationale handel van het land.
India gebruikt de dirham al langer, bijvoorbeeld om westerse sancties en prijsplafonds te omzeilen, maar Russische handelaren geven de voorkeur aan de Chinese yuan.
Het is nog niet duidelijk of de Indiase regering vrachtbetalingen actief tegenhoudt - sommige staan al sinds eind september in de wacht.
"Het is niet verboden als een privaat bedrijf de yuan gebruikt voor internationale transacties. De Indiase overheid houdt dat niet tegen, maar moedigt dergelijke handel ook niet aan", zei een ambtenaar van het ministerie van Financiën tegen Reuters.
India blijft een belangrijke afnemer van Russische ruwe olie, met een import van gemiddeld 1,78 miljoen vaten per dag in september, volgens persbureau Bloomberg. De export van Russische olie naar India steeg met 15 procent in september, na een tijdelijke daling in augustus.