Naast de donkere wintermaanden lijkt ook de zomervakantie steeds meer een hoogseizoen voor inbrekers te worden.
Het is dan ook geen overbodige luxe om de beveiliging van je huis in deze periode nog eens goed onder de loep te nemen, ook als je thuis blijft.
Hoe houd je dieven buiten? Natuurlijk is het belangrijk dat het hang- en sluitwerk in orde is en dat je ervoor zorgt dat je huis tijdens je afwezigheid een bewoonde indruk maakt.
Verder is het verstandig de kat niet op het spek te binden, want de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsdieven. Plaats waardevolle spullen dus uit het zicht van voorbijgangers, kondig niet enthousiast op Facebook of Twitter aan dat je op vakantie gaat en sluit altijd alle deuren en ramen als je het huis verlaat; ook al is het voor een korte boodschap.
Inbraakalarm schrikt af
Wie zijn woning optimaal wil beveiligen, kan daarnaast een alarmsysteem overwegen. Een systeem dat van buitenaf zichtbaar is – bijvoorbeeld door een sticker op het raam – schrikt potentiële inbrekers af.
En zelfs als een inbreker toch je huis probeert binnen te sluipen, zal hij vast snel zijn hielen lichten als de sirenes gaan loeien, waardoor de buit niet groot is. Dat geeft een veilig gevoel.
Een bijkomend voordeel is dat je met een erkend en gecertificeerd alarmsysteem vaak aanspraak kunt maken op premiekorting op je inboedelverzekering. Deze kan oplopen tot 15 à 20 procent. Voor woningen in een hogere risicoklasse stelt de verzekeraar een alarmsysteem soms verplicht.
Er kleven ook nadelen aan een inbraakalarm. Een goed alarmsysteem is niet goedkoop en het brengt de nodige rompslomp met zich mee. Je moet het systeem tijdig in- en uitschakelen als je thuis komt of 's morgens naar beneden gaat. Anders loop je het risico op een valse melding. Geef je een sleutel af aan je buren of goede vrienden, dan moeten ook zij weten hoe het systeem werkt.
Veel keuze aan alarmsystemen
Er bestaan verschillende soorten alarmsystemen, maar in principe werken ze allemaal op vergelijkbare wijze. Als de detector een inbraakpoging signaleert, wordt direct een sirene en/of een flitslicht geactiveerd.
Om de pakkans van inbrekers te vergroten, kun je kiezen voor een systeem dat wordt gekoppeld aan een videocamera, die een opname maakt zodra het alarm afgaat en de beelden direct doorstuurt naar bijvoorbeeld je mobiele telefoon.
Een andere optie is een systeem dat bij een gedetecteerde inbraakpoging direct een signaal afgeeft naar jouw mobiele telefoon of een meldkamer, afhankelijk van het systeem dat je kiest. In het eerste geval kun je zelf polshoogte nemen of - als je wat verder weg bent - buren vragen om een kijkje te nemen.
Kies je voor aansluiting op een alarmcentrale, dan neemt de meldkamer contact met je op als het alarm afgaat, om te controleren of sprake is van loos alarm. Als het alarm serieus is, schakelt de meldkamer direct de politie in.
Uiteraard is een combinatie van functies ook mogelijk. Verder kun je een inbraakalarm ook uitbreiden met een brandalarm (voorzien van een rookmelder) en een lekkagemelder.
Grote prijsverschillen
Een goed alarmsysteem is niet goedkoop. De prijzen variëren van zo'n 150 euro tot meer dan duizend euro. Kies je voor een alarmsysteem dat is aangesloten op een meldkamer, dan ben je daarnaast nog abonnementskosten verschuldigd: 100 tot 400 euro per jaar. Daarnaast moet je nog rekening houden met onderhoudskosten.
Zoals aangegeven zijn de prijsverschillen groot. De prijs is van veel factoren afhankelijk: het type beveiligingssysteem, de kwaliteit van de apparatuur, de omvang van je huis en het type woning: appartement, rijtjeshuis of villa.
Je zult zelf een afweging tussen kosten en baten moeten maken. Valt er in je huis veel te halen, dan zul je waarschijnlijk bereid zijn dieper in de portemonnee te tasten dan wanneer je weinig waardevolle spullen bezit. En woon je in een afgelegen, vrijstaand huis, dan ligt een keuze voor een systeem dat op een meldkamer is aangesloten meer voor de hand dan een alarmsysteem dat alleen geluidssignalen afgeeft.
Ook persoonlijke wensen spelen een rol. Vind je het vervelend om zelf op een alarmmelding af te moeten gaan of een buurman aan mogelijk gevaar bloot te stellen? En wil je de garantie dat een alarmmelding snel wordt opgevolgd? Dan verdient een systeem dat op een meldkamer is aangesloten de voorkeur. Let ook op het gebruiksgemak van het systeem.
Certificering
Kies je voor een systeem met een melding naar de alarmcentrale, dan is het verstandig te kiezen voor een gecertificeerde meldkamer. Deze voldoet aan allerlei strenge kwaliteitscriteria op het gebied van de bedrijfsvoering, de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel, de huisvesting en de dienstverlening.
Bovendien eisen verzekeraars dat je een CCV-certificaat kunt overleggen, als je voor premiekorting in aanmerking wilt komen. Op de website preventiecertificaat vind je een CCV-gecertificeerd alarminstallateur bij jou in de buurt. Ook kun je informatie vinden op de site van de Vereniging van Europese Beveiligingsbedrijven.
Besef wel: zelfs met het beste inbraaksysteem heb je geen waterdichte garantie dat geen inbreker je huis binnenkomt. Maar het is wel een extra hindernis, zodat het risico op een woninginbraak aanzienlijk wordt verkleind.