- In de zomermaanden werken we meer thuis en maken we minder uren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
- Het hybride werken zorgt er wel voor dat het aantal thuiswerkuren terugloopt.
- In de financiële dienstverlening en IT wordt het meest thuisgewerkt.
- Lees ook: Thuiswerken in Nederland blijft uitzonderlijk populair, vergeleken met rest van Europa
In de zomermaanden wordt er meer thuisgewerkt dan in de rest van het jaar, gemiddeld 15,3 uur per week. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
In het eerste kwartaal en het vierde kwartaal, de koudste kwartalen van het jaar, worden gemiddeld de meeste uren gewerkt per week en dat gebeurt veelal op kantoor. Maar in het derde kwartaal (juli, augustus en september) wordt er niet alleen minder gewerkt, maar verkiezen we ook massaal onze home offices boven kantoor.
Hoewel we in de zomermaanden nog flink gebruik maken van onze thuiswerkdagen, heeft het hybride werken er toch voor gezorgd dat het aantal thuiswerkuren sinds 2022 aan het dalen is.
In het derde kwartaal van 2022 werd gemiddeld nog 21,3 procent van alle gewerkte uren thuis gemaakt. In hetzelfde kwartaal van 2023 en 2024 was dit afgenomen naar 19,9 en 19,4 procent.
Ook het aantal thuis gewerkte uren door mensen die deels thuiswerken, daalde in de afgelopen jaren, van gemiddeld 16,7 uur per week in het derde kwartaal van 2022 naar 15,3 uur in hetzelfde kwartaal van 2024.
Meeste thuiswerkers in de financiële dienstverlening en IT
In de afgelopen jaar werd het meest thuisgewerkt door mensen in de financiële dienstverlening en IT. In beide bedrijfstakken werkten mensen zo'n 45 procent van de uren thuis.
In de bedrijfstakken landbouw en visserij, en openbaar bestuur en overheidsdiensten wordt ongeveer een derde van de uren thuisgewerkt.
In banen die zich minder goed lenen om thuis te doen, zoals de horeca, bouw en vervoer, is het aandeel thuisgewerkte uren dan ook het laagst. Ook werd er relatief weinig thuisgewerkt in de industrie, zorg en handel.