- Tijdens de vorige woningcrisis meende een groot deel van de bouwsector dat vraag naar woningen definitief was weggevallen.
- Emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw noemt dat een ‘rampzalig misverstand’.
- De Zeeuw vindt het bemoedigend dat bouwers nu anders naar de zaak kijken.
- Lees ook: Zo groot is het woningtekort per provincie: bekijk het verschil tussen 2023 en de verwachting voor 2035
Tijdens de vorige bouwcrisis bestond er onder beslissers in de bouwwereld een rampzalig misverstand dat de vraag naar woningen definitief was weggevallen. Dat zegt emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw in een interview tegenover Binnenlands Bestuur.
Volgens De Zeeuw erkent nu bijna iedereen dat de onderliggende vraag er nog steeds is. Hij noemt het ‘bemoedigend’ dat een bouwbedrijf als Heijmans zegt: “wij willen door, ook als we niet 70 procent van de huizen voorverkocht krijgen, gaan we soms toch bouwen”. Dat straalt vertrouwen uit, vindt De Zeeuw.
In de periode 2009-2014 hadden corporaties het ook zwaar na alle schandalen. Nu hebben ze meer ruimte om actief te blijven. Ook komt fabrieksmatige woningbouw nu meer van de grond.
De Zeeuw is wel kritisch op een deel van de Woondeals die minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting sloot om met regio’s om het woningtekort op te lossen. “Delen van met name de grootstedelijke programma ‘s zijn onbetaalbaar.”