Het was vanaf het begin een kernconcept van taxi-app Uber: je hoefde nooit contant te betalen. Maar na een proef in India kunnen klanten nu in meer landen betalen met cash.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Aan het eind van een taxirit door snikheet Athene of een kletsnat Parijs eist de chauffeur meer geld dan er op meter aangegeven staat. Of kijkt je chagrijnig als je geen fooi wenst achter te laten.

Met de taxi-app van Uber was dat verleden tijd omdat er geen contanten meer uitgewisseld werden. De gebruiker had zijn creditcard aan de app gekoppeld, waardoor het verschuldigde bedrag aan het eind van de rit automatisch afgeschreven werd.

Maar Uber begon vorig jaar een proef in de Indiase stad Hyderabad. Die werd later uitgebreid naar vier andere Indiase steden. Steden buiten India, zoals Caïro en Manila, kregen ook al de mogelijkheid. Vorige week is de optie in nóg meer steden beschikbaar gekomen, schrijft TechCrunch.

De reden is simpel: slechts 10 procent van de consumenten in ontwikkelingslanden heeft een creditcard die nodig is om een Uber-account aan te maken. Om de enorme Indiase en andere taximarkten werkelijk te gaan verstoren, heeft Uber geen keus. De Indiase taximarkt gaat binnenkort de Amerikaanse inhalen als het op omzet aankomt. Alleen China zal dan meer geld opleveren voor Uber.

Plus: er is concurrentie in de vorm van Ola (India) en Grab (onder meer Indonesië, Maleisië en Thailand) die al sinds lancering cash accepteren. In onder meer Nederland kunnen gebruikers van het Estse Taxify contant afrekenen.

Nadelen van cash

"We erkennen dat niet iedereen een creditcard gebruikt", zegt Uber-kopstuk Max Brown. "Dat betekent dat óf iedereen zich aanpast aan ons systeem, óf dat wij ons aanpassen aan hoe passagiers in andere markten betalen." De CEO van Uber Travis Kalanick deed een duit in het zakje tijdens een bezoek aan India: "Je kunt de realiteit buigen maar niet breken. We accepteren dus contante betalingen in India."

Contant geld accepteren zorgt wel voor een complicatie, want een deel van het geld moet vanzelfsprekend uiteindelijk bij Uber terechtkomen. Ook maakt een dubbele stroom aan inkomsten het moeilijker voor Uber om bonussen uit te keren, bijvoorbeeld als een chauffeur een bepaald aantal ritten bereikt.

Uber hoopt dat het accepteren van cash op termijn leidt tot meer klanten die afrekenen met een betaalkaart. "Door Uber te gebruiken worden onze klanten wellicht geïntroduceerd tot elektronische betalingen, iets waar ze tot op dat moment misschien nog niet helemaal gerust mee waren." Tegenover TechCrunch meldt Uber dat het forse groei ziet in markten waar het cash is gaan toestaan én dat die gebruikers daarna ook overstappen op creditcards. Cijfers weigerde het bedrijf echter te geven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl