Mensen die vanwege schulden hun verkeersboete niet kunnen betalen, komen in aanmerking van kwijtschelding daarvan.

Dat schrijft het AD (betaald via Blendle). Voorwaarde is wel dat iemand vrijwillig een schuldsaneringstraject heeft doorlopen. Bovendien wordt de regeling om hoge verkeersboetes gespreid te betalen uitgebreid.

Met die stappen wil staatssecretaris Dijkhoff van Justitie “schrijnende situaties” voorkomen waarin wanbetalers gegijzeld worden.

Kritiek ombudsman

In november had de Nationale ombudsman kritiek geuit op het gijzelen van mensen die hun boete niet kunnen voldoen. Ombudsman Reinier van Zutphen wees er in het rapport ‘Gegijzeld door het systeem’ (pdf) op dat het Openbaar Ministerie nog steeds vraagt om het gevangenzetten van mensen die boetes echt niet kunnen betalen. Het OM zoekt namelijk niet uit wat de reden is dat mensen bijvoorbeeld hun verkeersboete niet voldoen.

“Burgers die hun boete niet kunnen betalen, mogen niet worden gegijzeld. Mensen met financiële problemen, horen niet thuis in de gevangenis”, aldus Van Zutphen. “Het heeft niets opgeleverd”, schreef hij over de mensen die werden vastgezet maar toch niet konden betalen. “Het leverde ook in hun gezinnen enorme problemen op. Daar zijn hele schrijnende voorbeelden van.”

Systeem ontspoord

De afgelopen jaren lijkt het systeem ontspoord. Bij het tot stand komen van de wet is ervan uitgegaan dat gijzelen alleen in het uiterste geval zou gebeuren. Maar in 2014 vroeg het OM in 140.000 zaken om gijzeling en in 2013 zelfs 180.000 keer.

Bovendien werden rechters overspoeld met zaken waarin belangrijke informatie over de financiële situatie van mensen ontbrak. Lange tijd was het zelfs zo dat mensen automatisch werden gegijzeld, omdat de boete niet was betaald, aldus de ombudsman. Na een gijzeling is de boete overigens niet voldaan, die blijft gewoon staan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl