Imtech heeft in het derde kwartaal minder orders ontvangen dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Dat maakte de technisch dienstverlener dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht.
De orderontvangst bedroeg 862,4 miljoen euro, tegen 936,1 miljoen euro vorig jaar.
De omzet zakte van ruim 1 miljard euro naar 940,2 miljoen euro. Het operationeel bedrijfsresultaat (ebitda) ging naar min 5,6 miljoen euro, van min 8,4 miljoen euro een jaar terug.
Op nettobasis werd een verlies geleden van 75 miljoen euro. Hier stond vorig jaar een min onder de streep van 96,1 miljoen euro.
Topman Gerard van de Aast van Imtech stelde in een toelichting dat met de afronding van de financiële herstructurering de focus van het bedrijf nu volledig ligt op verdere operationele verbetering, vooral in Duitsland, Oost-Europa en de Benelux.
Imtech heeft het zwaar
Imtech gaf aan dat de financiële doelstellingen voor de middellange termijn haalbaar zijn. Een concrete prognose voor het gehele jaar werd niet gegeven. Volgens Imtech is 2014 een overgangsjaar. De nettoschuld van het bedrijf kwam uit op 1,1 miljard euro, tegen 835,7 miljoen euro een jaar geleden.
De onderneming meldde dat de marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal in Nederland, Groot-Brittannië, Finland en Spanje uitdagend bleven. Elders bleven de marktomstandigheden onveranderd.
Onzekerheid rond bedrijf
Het bedrijf uit Gouda stelde verder dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar bij een aantal divisies sprake was van een negatieve impact op de nieuwe orders door de onzekerheid en onrust rond Imtech.
De publicatie van de financiële maatregelen in augustus zorgde juist voor een positief effect op het sentiment van klanten en belanghebbenden, waardoor een terugkeer naar meer normale handelsomstandigheden mogelijk wordt gemaakt. Imtech vreest echter dat het effect van de onrust op de orderontvangst nog enkele maanden kan aanhouden.
Fraudeperikelen
Imtech werd vorig jaar geconfronteerd met omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Duitsland en Polen.
De problemen in Duitsland en Polen dreven Imtech afgelopen anderhalf jaar naar de rand van de afgrond. Afgelopen tijd wist het bedrijf zijn voortbestaan te redden, via de verkoop van zijn ICT-divisie en de claimemissie van 600 miljoen euro. Die zorgde ervoor dat Imtech nu voor een groot deel in handen is van de banken die de emissie begeleidden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl