De door een groot fraudeschandaal geplaagde technisch dienstverlener Imtech is afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers geëindigd, maar het verlies was met 559 miljoen euro wel een vijfde kleiner dan in 2013.
Dat maakte de technisch dienstverlener, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, woensdag bekend.
Imtech heeft afgelopen jaar het orderboek op peil weten te houden, ondanks de naweeën van een groot boekhoudschandaal die het moeilijker maken om nieuwe opdrachten binnen te slepen, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen in een reactie op de jaarcijfers van het installateursbedrijf. De cijfers zelf bestempelde hij overigens als bijzaak.
Van Beek merkt wel op dat de orderinstroom in Duitsland wat minder was. ,,Maar daar zijn ze ook bewust aan het afbouwen.” De problemen die begin 2013 aan het licht kwamen vonden hun oorsprong in de Duitse tak van Imtech. Van veel groter belang is volgens de marktvorser de kwaliteit van de nieuwe orders. ,,En daar is het bedrijf redelijk positief over”, zei hij.
Dit jaar moet de omslag bij Imtech zich gaan vertalen in lagere financieringslasten. Van Beek voorziet in 2015 nog geen nettowinst voor de technisch dienstverlener, maar wellicht in 2016 wel. ,,De manier waarop ze het proces aanpakken klinkt in elk geval overtuigend”, aldus de analist. ,,Maar de weg naar herstel is nog lang en vol met voetangels”, waarschuwde hij.
Verlies bij Imtech
Het jaarverlies van 559 miljoen euro is het gevolg van een groot aantal eenmalige posten, zoals reorganisatiekosten en afschrijvingen op de boekwaarde van de Duitse en Oost-Europese activiteiten, die aan de basis stonden van de problemen van het bedrijf. Ook kampte Imtech door de aanhoudende financiële malaise met hoge rentelasten op zijn schulden.
Volgens topman Gerard van de Aast heeft Imtech zijn financiële situatie afgelopen jaar ,,genormaliseerd'' en zijn de operationele prestaties verder verbeterd. De schuld is sterk verlaagd, van 737 miljoen euro eind 2013 tot 334 miljoen euro, dankzij de verkoop van de ict-dicvisie en de uitgifte van nieuwe aandelen. Financieel directeur Hans Turkesteen zei dan ook te verwachten dat de financieringslasten dit jaar flink afnemen.
Fraudedossier nog niet afgerond
Van de Aast erkende dat onregelmatigheden uit het verleden kunnen blijven opduiken. ,,Dat is een realiteit waar Imtech mee te maken heeft'', zei hij. Het bedrijf ontving afgelopen jaar 91 meldingen van klokkenluiders over misstanden binnen de organisatie. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als in 2013, het jaar waarin de boekhoudproblemen aan het licht kwamen.
,,Die toename laat de sterke ontwikkeling zien van onze nieuwe cultuur waarin mensen worden aangemoedigd hun mond open te doen en melding te maken van incidenten'', zei Van de Aast. De meeste meldingen gaan volgens de topman over zaken die speelden voor 2013. In vier op de tien gevallen bleek de melding overigens ongegrond of ontbrak het aan ondersteunend bewijs.
De omzet over 2014 kwam uit op 3,9 miljard euro. Dat is 7,7 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel verlies, voor rente, belastingen en afschrijvingen, werd verkleind van 78 miljoen naar 32 miljoen euro. In het lopende boekjaar verwacht Imtech weer een positief operationeel resultaat te behalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl