Imtech is goed op weg om schoon schip te maken na de boekhoudfraude die begin dit jaar aan het licht kwam. De teugels worden flink aangehaald om herhaling van de problemen in met name Polen en Duitsland te voorkomen. Dat zei topman Gerard van de Aast vrijdag voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Rotterdam.

De technisch dienstverlener moest vorige maand opnieuw 40 miljoen euro aan tegenvallers melden, bovenop de grote afschrijvingen die eerder al waren gedaan. Van de Aast liet weten daar zelf ook van te zijn geschrokken. Financieel directeur Hans Turkesteen zei echter dat die afboekingen grotendeels het gevolg waren van marktverslechteringen. ,,Het verleden had een relatief beperkte impact’’ zei hij.

Dergelijke herwaarderingen zullen in de toekomst mogelijk vaker gaan voorkomen, voorspelde Turkesteen. ,,We gaan strakker op de bal zitten, dus je zult meer volatiliteit gaan zien’’, zei hij. De kans op grote tegenvallers wordt volgens hem echter met de dag kleiner, ook doordat Imtech werk maakt van professionalisering van de organisatie. Inmiddels is de helft van het senior management bij het bedrijf vervangen.

Afspraken

Imtech heeft nieuwe afspraken gemaakt met de banken. De schuldconvenanten zijn daardoor op dit moment geen punt van zorg, zei Turkesteen. De extra lening van 30 miljoen euro die Rabobank en ING hebben verstrekt, is volgens de bestuurders een symbolisch bedrag, bedoeld om het vertrouwen in Imtech te onderstrepen. ,,Wij hadden daar niet zelf om gevraagd’’, aldus de financieel directeur.

De reorganisaties die zijn ingezet om de kosten te verlagen, lopen volgens de bestuurders prima. ,,In Nederland zijn de maatregelen grotendeels doorgevoerd en Duitsland is goed op weg’’, zei Van de Aast. Hij benadrukte echter dat het tijd zal kosten om Imtech weer helemaal op de rails te krijgen. ,,Dat is niet makkelijk. Het zijn vaak ingrijpende processen waarbij mensen hun baan kwijtraken.’’

Jaarrekening

Imtech is de afgelopen tijd overigens ook benaderd door verschillende partijen die interesse hadden in onderdelen van het bedrijf, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. Een verkoop van onderdelen is volgens Van de Aast op dit moment echter niet aan de orde.

De aandeelhouders van Imtech keurden vrijdag de jaarrekening over 2012 goed. Ook benoemden ze het derde lid van de raad van bestuur, Paul van Gelder. Verder werd de benoeming van Kees van Lede en Frans Cremers in de raad van commissarissen bekrachtigd door de aandeelhouders. Van Lede neemt de plaats in van president-commissaris Rudy van der Meer, die eerder dit jaar opstapte.

Van Lede zei dat Imtech ,,een streep onder het verleden'' zet. Het is ,,dood-en-doodzonde'' dat een bedrijf met zo'n technisch vermogen zo in problemen is gekomen door slechte controle en mismanagement, zo vond hij. ,,De leiding moet er bovenop zitten en weten wat er gebeurt, anders zijn malversaties niet tegen te gaan''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl