Technisch dienstverlener Imtech heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 226 miljoen euro. De omzet van het bedrijf steeg het afgelopen jaar met 8 procent tot 5,5 miljard euro. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

De winst over 2011 is aangepast naar aanleiding van problemen bij projecten in Polen en Duitsland, die Imtech eerder dit jaar meldde. Het bedrijf waardeerde in totaal 370 miljoen euro voor belasting af op die projecten, waarvan 267 miljoen euro op de winst- en verliesrekening over 2012 en 54,6 miljoen euro ten laste van de winst en verliesrekening over 2011. De nettowinst over 2011 komt daardoor uit op 95,8 miljoen euro in plaats van de oorspronkelijk gepubliceerde 150,4 miljoen euro.

Imtech in Polen en Duitsland

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast zei in een toelichting dat ,,redelijkerwijs verwacht mag worden dat de definitieve jaarcijfers niet al te veel zullen afwijken van de voorlopige.” De afwaardering en de aanpassingen van de resultaten hebben volgens de topman geen effect op de in april aangekondigde reorganisatie waarbij 1300 banen verdwijnen.

Imtech stelde eerder al begin juni een onderzoeksrapport te publiceren over de gang van zaken in Polen en Duitsland. Imtech heeft het voormalige management in beide landen gevraagd om uitgekeerde bonussen terug te betalen en heeft de ministeries van justitie op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in de afgelopen maanden. Van rechtszaken is vooralsnog geen sprake.

Het jaarverslag, de jaarrekening en de accountantsverklaring worden begin juni verwacht. De jaarrekening zal tijdens de aandeelhoudersvergadering op 28 juni worden besproken. Imtech plant nog een buitengewone aandeelsvergadering, die waarschijnlijk eind juli zal plaatsvinden, om de rekening vast te stellen.

Imtech maakte in februari bekend het eigen vermogen te willen versterken door middel van een claimemissie van 500 miljoen euro. De opbrengst zal, na aftrek van kosten, worden gebruikt om de schuldenlast te verlichten. De nettoschuld bedroeg eind 2012 bijna 800 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl