- In de VS zijn binnen een week tijd drie banken omgevallen, die elk nauwe banden hadden met de cryptosector.
- Welke gevolgen heeft dit voor de cryptomarkt?
- Insider sprak met drie financiële experts over de gevolgen voor het ecosysteem van de crypto-industrie.
- Lees ook: Noodlijdende cryptobank Silvergate stopt met betalingsplatform en ziet beurswaarde meer dan halveren.
In de Verenigde Staten zijn binnen een week tijd drie reguliere banken omgevallen die optraden als partner voor bedrijven uit de crypto-industrie. Silicon Valley Bank, Silvergate Capital en Signature.
Investeringsfondsen die geld hebben gestoken in cryptobedrijven, hadden vermogen geparkeerd bij Silicon Valley Bank. En Circle, het bedrijf achter de stablecoin USDC, had voor 3,3 miljard dollar aan kasreserves uitstaan bij de omgevallen bank.
De bank Silvergate Capital, die zichzelf afgelopen week ophief, telde cryptobeurzen Coinbase en Kraken onder zijn klanten. En afgelopen zondag werd Signature Bank onder curatele gesteld door toezichthouders, na toenemende zorgen over een uitdijende bankencrisis.
De snelle ineenstorting van een drietal cryptovriendelijke banken is “een serieuze klap voor de crypptosector”, vertelt blockchainexpert Ran Hammer aan Insider. Hij stelt dat als er geen alternatieven kunnen worden gevonden, het “een uitdaging zal worden voor de cryptosector om te herstellen.”
"Een van de trends die heeft bijgedragen aan de groei van de cryptosector sinds 2017, was de steeds nauwere band tussen gereguleerde financiële instellingen, gecentraliseerde cryptodiensten en gedecentraliseerde financiën," zegt Hammer, die werkt voor blockchainbedrijf Orbs.
Terugkeer crypto naar echte decentralisatie?
Zowel Silvergate Capital als Signature Bank werkten met realtime betalingsplatforms, waarmee de verhandelbaarheid van enkele grote cryptomunten werd ondersteund.
Voor sommige cryptomunten geldt dat de beweeglijkheid op korte termijn toeneemt, omdat ze minder makkelijk verhandelbaar zijn, zegt mede-oprichter Thanh Nguyen van beveiligingsbedrijf Verichains Lab.
Daarnaast wijst Nguyen erop dat er een hernieuwde belangstelling voor digitale munten van centrale banken kan ontstaan, aangezien zogenoemde 'stablecoins' die vanuit de private sector zijn gelanceerd, regelmatig met problemen kampen.
"Digitale valuta van centrale banken zouden een veiliger en stabieler middel kunnen bieden voor de cryptomarkt, doordat beleggers CBDC's rechtstreeks kunnen kopen en aanhouden, zonder de noodzaak van tussenpersonen zoals banken, wat op zijn beurt zou kunnen helpen om de impact van een faillissement van cryptovriendelijke banken te verzachten," zei Nguyen.
Anderen zien het omvallen van reguliere banken juist als een mogelijkheid om de cryptomarkt weer echt gedecentraliseerd te laten werken, bijvoorbeeld doordat gebruikers hun cryptovermogen niet bij derde partijen stallen, maar bewaren in digitale portemonnees die ze zelf beheren.
"Het beleid van de Federal Reserve heeft de tekortkomingen van het banksysteem in beeld gebracht en dat pleit voor zelfregulering op basis van gedecentraliseerde cryptovaluta", zegt managing partner Andrei Grachev van investeringsfirma DWF Labs.
Banken en financiële instellingen krijgen in de komende maanden waarschijnlijk te maken met verscherpt toezicht. Dat kan volgens hoofdeconoom Youwei Yang van crypto mining-bedrijf BTCM leiden tot een situatie waarbij klassieke financiële instellingen huiverig worden om zaken te doen met cryptopartijen.
Aan de andere kant kan dit het oorspronkelijke doel van crypto als een peer-to-peer geldsysteem weer dichterbij brengen, aldus Yang. "DeFi (gedecentraliseerde financiering, red.) zal groeien om problemen met de toegang tot reguliere banken tegen te gaan."