Het Internationaal Monetair fonds rekent dit jaar voor Nederland op een economische groei van 0,8 procent. Voor 2015 staat 1,6 procent groei in de boeken.
De internationale economie herstelt de komende tijd verder van de diepe recessie, maar de kans op een terugval blijft groot, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde World Economic Outlook.
Het IMF verwacht dat de groei van de wereldeconomie dit jaar toeneemt van 3 naar 3,6 procent en volgend jaar uitkomt op 3,9 procent.
Die voorzichtige verbetering is ook zichtbaar in Nederland, waar de economie dit jaar naar verwachting 0,8 procent groter wordt en in 2015 met 1,6 procent vooruitgaat.
Daarmee is het IMF iets positiever dan het Centraal Planbureau (CPB), dat voor 2015 rekent op een plus van 1,25 procent. Voor dit jaar gaat het CPB uit van 0,75 procent groei.
Nederland haalt Duitsland bij met groei
Net als het CPB voorspelt het IMF dat de werkloosheid pas vanaf volgend jaar daalt. De werkloosheid in Nederland loopt dit jaar naar verwachting op van 6,9 naar 7,3 procent.
Voor volgend jaar wordt een geringe afname tot 7,1 procent voorspeld. De inflatie blijft tot en met volgend jaar bijzonder laag. Het IMF verwacht dat het gemiddelde prijspeil dit jaar met 0,8 procent stijgt en volgend jaar met 1 procent toeneemt.
Volgens de nieuwe ramingen is de economische groei in Nederland volgend jaar even hoog als in Duitsland. Europa's grootste economie wordt dit jaar naar schatting 1,7 procent groter.
Gevaar lage inflatie
Het grootste gevaar voor de eurolanden is de zeer lage inflatie, die kan omslaan in deflatie. Volgens het IMF moet de Europese Centrale Bank (ECB) meer doen om zo'n periode met aanhoudend dalende prijzen, die het economisch herstel in gevaar brengen, te voorkomen.
Daarvoor moet niet alleen de rente nog lang heel laag blijven, maar moeten ook onconventionele maatregelen worden genomen. Daarbij kan worden gedacht aan de opkoop van obligaties, waarmee de Britse en Amerikaanse centrale banken de economie de afgelopen jaren hebben ondersteund.
Opkomende landen
Het aanhoudende herstel in de rijkere landen maakt het lastiger voor opkomende economieën, stelt het IMF. Zij zien hun export naar Europa en de VS aantrekken, maar zien ook steeds meer kapitaal naar die landen vloeien.
Desondanks blijven de opkomende economieën de komende jaren goed voor twee derde van de totale internationale groei.
Eurozone, VS en China
Voor de eurozone wordt dit en volgend jaar een groei van 1 à 1,5 procent voorzien, waarbij alleen de de economie van Cyprus dit jaar nog krimpt. In de VS trekt de groei aan tot circa 3 procent, terwijl voor China in 2014 een stabilisering rond 7,5 procent wordt voorspeld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl