Als het aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ligt, betaalt Griekenland zeker tot 2040 geen rente en aflossingen op leningen die het land heeft lopen bij de overige eurolanden. Daarna moeten de leningen geleidelijk worden afgebouwd, over een periode van dertig tot zelfs veertig jaar.

Het IMF heeft vorige week een voorstel van die strekking voorgelegd aan de regeringen van de eurolanden, meldt zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag. Volgens het fonds is dergelijke coulance noodzakelijk om de Griekse staatsschuld op termijn weer houdbaar te maken.

De eurolanden hebben de Grieken al een kleine 200 miljard euro geleend. Daar komt in het kader van een nieuw steunprogramma nog zo’n 60 miljard euro bovenop. De meeste regeringen staan niet te trappelen om de leenvoorwaarden te versoepelen, of zelfs een gedeelte van de leningen kwijt te schelden.

Griekenland wil snel zelf kunnen lenen

Griekenland mikt er zelf op om volgend jaar terug te keren op de kapitaalmarkt, zei premier Alexis Tsipras afgelopen weekend in een interview met Realnews Online. Zijn land kan de crisis “wellicht veel eerder” dan voorzien achter zich laten, zei Tsipras.

Vicepremier Giannis Dragasakis gaat ervan uit dat na een overeenkomst met de geldschieters van Griekenland 9 tot 12 miljard euro richting Athene komt. Een groot deel van dat geld zal de Griekse economie weer tot leven wekken, zei hij in de krant Naftemporiki.

Griekenland kon sinds 2014 geen geld meer lenen op de kapitaalmarkt. In ruil voor hervormingen en bezuinigingen kreeg het land steun van de Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

"Wij verlaten het steunprogramma misschien al een heel eind voor het programma in augustus 2018 afloopt'', zei Tsipras.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl