• De financiële stabiliteit in de wereld is in het geding, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag.
  • Alle geopolitieke onrust, oorlogen en terrorisme kunnen voor slechte effecten op de wereldeconomie zorgen, denkt het IMF.
  • IMF-topvrouw Kristalina Georgieva noemde de importheffingen van Donald Trump eerder al een risico voor de mondiale economische vooruitzichten.
  • Lees ook: Nederlandse economie groeit bijna 2% dit jaar, maar zakt dan terug, verwacht CPB

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de financiële stabiliteit in de wereld in gevaar kan komen door alle geopolitieke onrust van de laatste tijd. De internationale organisatie houdt er ook rekening mee dat overheden van landen met hogere leenkosten te maken kunnen krijgen.

“Schokken zoals oorlogen, diplomatieke spanningen of terrorisme kunnen grensoverschrijdende handel en investeringen verstoren. Dit kan activaprijzen schaden, financiële instellingen treffen en kredietverlening aan de particuliere sector beperken”, schrijven deskundigen van het IMF maandag in een nieuwe analyse. Dergelijke risico’s zijn volgens hen moeilijk in te prijzen voor beleggers. “Dit kan leiden tot scherpe marktreacties.”

Ook overheden, met name die van opkomende economieën, kunnen door alle onrust problemen ondervinden, aldus de kenners. Ze wijzen op een scenario waarin de economische groei afzwakt en overheden zich genoodzaakt zien om hun uitgaven te verhogen. Als gevolg daarvan kunnen de risicopremies op staatsobligaties oplopen. Dan wordt het duurder voor de overheden om geld te lenen.

Eventuele problemen kunnen volgens de IMF-deskundigen overslaan naar andere economieën via handels- en financiële banden. Ze merken verder op dat geopolitieke schokken doorgaans leiden tot maanden van macro-economische onzekerheid. Uiteindelijk zijn “gevolgen voor het bredere financiële systeem” ook niet uit te sluiten. Dan “zijn banken geneigd de kredietverlening te beperken, en beleggingsfondsen worden geconfronteerd met lagere rendementen”.

De rapportschrijvers noemen de naam Donald Trump niet in de analyse. In plaats daarvan richten ze zich tot financiële toezichthouders, die nu waakzaam moeten zijn. Daarnaast moeten banken volgens het IMF zorgen dat ze sterke buffers hebben om potentiële verliezen op te vangen.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva noemde de importheffingen die Trump heeft aangekondigd, onlangs al een aanzienlijk risico voor de mondiale economische vooruitzichten. Wat de handelsoorlog precies betekent voor de groeiverwachtingen bekijkt het IMF nog. Volgende week komen nieuwe ramingen naar buiten.

Japan wil geen grote concessies doen aan Trump

Japan is ondertussen niet van plan om snel grote concessies te doen in de handelsgesprekken met de Verenigde Staten over de importheffingen van Trump. Dat heeft de Japanse premier Shigeru Ishiba maandag gezegd in het parlement. Naar verwachting gaat de Japanse toponderhandelaar Ryosei Akazawa deze week naar Washington om te praten met de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent over de heffingen.

Volgens Ishiba zou het niet verstandig zijn om snel concessies te doen, puur om een handelsdeal te bereiken. Hij stelde ook dat Japan niet meteen met tegenheffingen op Amerikaanse goederen komt. Volgens Ishiba moeten eerst de argumenten en emoties van Trump achter diens handelsbeleid worden begrepen.

De VS hebben een extra heffing van 24 procent op Japanse producten voor negentig dagen uitgesteld, maar er is nog wel een algemeen tarief van 10 procent en er zijn heffingen van 25 procent op staal, aluminium en auto's uit Japan. Vooral die autoheffing is pijnlijk omdat de VS een grote exportmarkt voor Japanse auto's zijn.

Japan heeft Washington meermaals om uitzonderingen op die heffingen gevraagd en daarbij gewezen op de grote investeringen van Japanse bedrijven in de VS en de werkgelegenheid door de investeringen. Bovendien is Japan ook een belangrijke militaire bondgenoot van de VS in Azië. Ishiba vindt dan ook dat de heffingen tegen zijn land zeer oneerlijk zijn. Hij noemde die tarieven eerder zelfs een "nationale crisis" voor Japan, de derde economie van de wereld.

LEES OOK: Groei Nederlandse economie wordt geremd door krapte op arbeidsmarkt, volgens IMF