De mogelijkheden voor de Japanse premier Abe om de economie te stimuleren raken uitgeput. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Het IMF heeft Japan op de vingers getikt en gezegd dat er momenteel geen reden is om in te grijpen op de valutamarkt om de yen te verzwakken. “Tenzij er een zeer wanordelijke beweging in de wisselkoersen is, is er geen goede reden voor Japan om op dit moment in te grijpen”, zei Luc Everaert, de afgevaardigde van het IMF in Japan. De economie stimuleren mag zolang dat maar niet directe wisselkoersmanipulatie inhoudt, aldus Everaert.
Probleem voor Japan is dat de centrale bank aan het einde van zijn Latijn is met betrekking tot monetaire verruiming. Waarschijnlijk heeft de centrale bank de markt voor Japanse staatsobligaties volgend jaar leeggevist en moet kwantitatieve verruiming dan worden gestaakt. Daarnaast is er veel weerstand ontstaan tegen de negatieve depositorente die de centrale bank eerder dit jaar introduceerde.
Abe overweegt nu een fiscaal stimuleringspakket vanwege de pijnlijke vooruitzichten voor Japan. De Japanse economie belandde in het tweede kwartaal van 2014 in een recessie vanwege de btw-verhoging van april dat jaar. De economie is anderhalf procent kleiner dan vóór de verhoging van de btw. Het IMF voorspelde eerder deze week dat de Japanse economie dit jaar met slechts 0,5 procent zal groeien en volgend jaar met 0,1 procent zal krimpen als de geplande tweede btw-verhoging van april 2017 niet wordt afgeblazen.
2. Zijn centrale banken klaar met het verruimen van het monetaire beleid? Daar lijkt het niet op. De centrale bank van Singapore (MAS) heeft donderdagochtend onverwacht het monetaire beleid verruimd. De MAS kondigde aan dat de Singaporese dollar niet verder mag verharden ten opzichte van de valuta van de belangrijkste handelspartners van de stadstaat. De laatste keer dat de MAS dergelijk agressief beleid voerde, was naar aanleiding van de crisis van 2008.
De economie van Singapore draait op de (doorvoer)handel en financiële dienstverlening. Daardoor is Singapore zeer gevoelig voor het wel en wee van de wereldhandel en groei in opkomende landen. Singapore wordt dus hard geraakt door de kwakkelende wereldeconomie. In tegenstelling tot de meeste andere centrale banken is het monetaire beleid van de MAS niet gericht op de (beleids)rente, maar het beïnvloeden van de wisselkoers van de Singaporese dollar.
3. Vicepresident van de ECB Vitor Constancio denkt dat helikoptergeld "helemaal niets uit zal halen". Volgens persbureau Bloomberg zei Constancio woensdag in New York dat helikoptergeld weinig verschil maakt vergeleken met wat de ECB nu doet omdat rentestanden toch al heel erg laag zijn.
Constancio’s uitspraken zijn opvallend. De vicepresident geldt als een voorstander van ruim monetair beleid om de eurozone uit de crisis te krijgen. Daarnaast hebben zijn directe collega’s – ECB-hoofdeconoom Peter Praet en Draghi zelf – zich juist positief uitgelaten over helikoptergeld. ECB-bestuurslid Ignazio Visco heeft zelfs gezegd dat helikoptergeld niet langer kan worden uitgesloten. Helikoptergeld houdt in dat de ECB burgers in de eurozone een geldbedrag geeft (en dus niet leent). Constancio lijkt er ook monetaire financiering van de staat onder te verstaan.
4. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal het overaanbod van olie verleden tijd zijn in de tweede helft van het jaar. Het IEA voorspelde in het maandrapport dat de markt later dit jaar zo goed als in balans zal zijn doordat het overaanbod slinkt naar 200.000 vaten per dag van 1,5 miljoen vaten per dag aan het begin van het jaar.
Het IEA schrijft de herbalancering toe aan Amerikaanse schalieolie-boeren die een voor een het loodje leggen vanwege de lage olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie staat met krap 44 dollar tegen de 20 procent hoger vergeleken met het slot van 2016. De rally wordt met name toegeschreven aan de verwachting dat olie-kartel OPEC en Rusland zullen afspreken de productie op de huidige niveaus te bevriezen.
5. Hoe gaat het met de wereldeconomie volgens levens- en voedingsmiddelenreus Unilever? Niet te best. "Consumentenvertrouwen bleef zwak. Volumegroei nam verder af in de markten waar wij actief zijn, met marktgroei die zwakker is in opkomende landen, verwaarloosbaar in Noord-Amerika en negatief in Europa", zo valt te lezen in de kwartaalcijfers van Unilever. Topman Paul Polman zei desalniettemin nog steeds te verwachten dat Unilever dit jaar sterker zal presteren dan de markt.
In het eerste kwartaal steeg Unilevers omzet geschoond van valuta-effecten, overnames en desinvesteringen met 4,7 procent naar 12,5 miljard euro. Dat was precies in lijn met de analistenverwachting. Beleggers reageerden lauw op de cijfers. Aan het einde van de ochtend stond Unilever 0,5 procent lager, terwijl de AEX 0,2 procent verloor op 449,1 punten.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl