IMF-directeur Christine Lagarde verwacht niet op korte termijn een akkoord te bereiken over een plan dat nieuwe steun aan Griekenland mogelijk kan maken.

Ze schreef aan de Griekse premier Alexis Tsipras dat “we nog een flinke afstand zijn verwijderd” van een overeenkomst waar het fonds mee akkoord kan gaan.

Tsipras had opheldering geëist over gelekte notulen van een gesprek tussen hooggeplaatste IMF-functionarissen over Griekenland. Uit het verslag bleek onder meer dat zij gefrustreerd zijn doordat de eurolanden weinig aanstalten maken om de door het IMF gewenste schuldverlichting voor de Grieken te verlenen.

Druk op Duitsland

De schuldhulp, die door de eurolanden onder voorwaarden is beloofd, speelt een belangrijke rol bij de vraag of het IMF ook een bijdrage levert aan de vorig jaar toegezegde nieuwe noodsteun voor Griekenland. Het fonds heeft herhaaldelijk gezegd dat er een evenwichtige oplossing moet komen, waarbij de Grieken hun economie verder hervormen in ruil voor schuldverlichting.

Via de lek van het gesprek werd de indruk gewekt dat het IMF Duitsland onder druk zou willen zetten om in te stemmen met schuldverlichting. Daarbij zou de dreiging van een Grieks bankroet de eurolanden kunnen dwingen akkoord te gaan met de wensen van het IMF.

In Griekenland werd die boodschap dit weekend opgevat als een dreigement dat het IMF de onderhandelingen wil rekken, om meer concessies uit Athene te kunnen krijgen.

Goed vertrouwen

Lagarde haalde in haar brief stevig uit naar die reactie. Ze benadrukte dat het fonds "onderhandelt in goed vertrouwen, niet door middel van dreigementen''. Daarbij communiceert het IMF volgens haar "niet via lekken''.

De IMF-directeur benadrukte verder alleen te kunnen instemmen met een geloofwaardig programma dat leidt tot robuuste groei. Ook zou het akkoord moeten bijdragen aan het geleidelijke herstel van de houdbaarheid van de Griekse schuld.

IMF-medewerkers keren deze week terug naar Athene voor de verdere evaluatie van de Griekse economie. Om dat werk te doen, is het echter noodzakelijk dat de ,,privacy van onderlinge gesprekken en de persoonlijke veiligheid'' worden gegarandeerd, aldus Lagarde.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl