Economische hervormingen en zwakke banken moeten ambitieuzer worden aangepakt om het herstel van de wereldeconomie aan te jagen. Dat stelde IMF-president Christine Lagarde zaterdag na de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds.
,,Er zijn veel ambitieuzere hervormingen en beter samenhangend beleid nodig om te voorkomen dat we opnieuw 5 jaar van tegenvallende groei krijgen”, stelde Lagarde. ,,De grootste risico’s zijn weggenomen, maar de vooruitgang in het versterken van de economie en het stimuleren van herstel is onvoldoende.”
De 188 lidstaten van het IMF riepen Amerikaanse politici nogmaals op de strijd over hun begroting en het schuldenplafond te staken. ,,Deze discussie heeft duidelijk negatieve gevolgen voor iedereen”, stelde de Singaporese minister van Financiën Tharman, die de bijeenkomst met zijn collega-ministers en centralebankpresidenten voorzat. ,,Zonder oplossing voor dit probleem is het moeilijk in te zien hoe het vertrouwen in de economie kan terugkeren.”
Aanpak
In Europa staat de aanpak van zwakke banken bovenaan de agenda. Lagarde verwelkomde in dat opzicht het onderzoek naar de gezondheid van de grootste Europese banken dat de Europese Centrale Bank (ECB) zal uitvoeren.
De aanpak van zwakke banken moet vooral in Zuid-Europa een belangrijk obstakel voor de economische groei weghalen. Het IMF waarschuwde eerder deze week dat zwakke banken en bedrijven met betalingsproblemen elkaar daar in een wurggreep houden. Door banken te dwingen hun kapitaal te versterken en hun verliezen te nemen op leningen die niet kunnen worden terugbetaald, moet de kredietverlening aan levensvatbare bedrijven weer op gang komen.
Onderzoek
ECB-president Mario Draghi gaf aan dat het onderzoek volledig duidelijk moet maken hoe circa 130 grote Europese banken ervoor staan. Op die manier moet het vertrouwen in de Europese bankensector worden hersteld. De ECB verwacht later deze maand de eerste details over de opzet van het onderzoek te kunnen geven.
Naast de schoonmaak in de bankensector blijft het IMF hameren op hervormingen die de concurrentiekracht van de eurolanden versterken en de hoge werkloosheid kunnen terugdringen. ,,We zien de significante vooruitgang in Europa en de enorme opofferingen die mensen in diverse landen hebben opgebracht'', aldus Lagarde. ,,Maar dat is het begin van een proces dat hopelijk leidt tot een sterker herstel. Daarvoor zijn aanhoudende structurele hervormingen noodzakelijk.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl