De leningen worden verspreid over 3 jaar verstrekt en maken deel uit van het totale pakket aan noodleningen ter waarde van 10 miljard euro dat de eurolanden vorige week toezegden aan de noodlijdende eilandstaat.

Volgens IMF-presidente Christine Lagarde heeft Cyprus een ,,ambitieus” hervormingsprogramma in elkaar gezet om de eigen economie weer op poten te zetten. Die hervormingen moeten zorgen voor een stabiele financiële sector en moeten de overheidsfinanciën van het land op orde brengen.

Bekrachtigen

De afspraken met Cyprus moeten nog worden bekrachtigd door het bestuur van het IMF en door de eurolanden. De Europese Commissie liet woensdag weten dat de eerste leningen waarschijnlijk in mei kunnen worden verstrekt als dat proces voorspoedig verloopt.

In ruil voor de noodleningen moet Cyprus er onder meer voor zorgen dat er in 2018 een ‘primair overschot’ op de begroting ontstaat van 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een primair overschot bestaat uit het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van de overheid met uitzondering van rentebetalingen op de staatsschuld.

Maatregelen

Naast eerder aangekondigde maatregelen voert de Cypriotische overheid de komende 3 jaar nog bezuinigingen en lastenverzwaringen ter waarde van 2 procent van het bbp door. Daarna zijn nog bezuinigingen ter waarde van 4,5 procent van de Cypriotische economie nodig om aan het begrotingsdoel voor 2018 te kunnen voldoen.

Cyprus is onder meer van plan de vennootschapsbelasting te verhogen van 10 naar 12,5 procent. De belasting op rente-inkomsten gaat van 15 naar 30 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl