De eurozone groeit zowel dit jaar als in 2017 met 1,7 procent. In China daarentegen valt de groei terug tot 6 procent in 2017, verwacht het Internationaal Monetair Fonds.
De wereldeconomie groeit dit en volgend jaar iets minder sterk dan eerder gedacht, stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in nieuwe prognoses die dinsdag werden gepubliceerd. Vooral in opkomende economieën is de groei zwakker dan gedacht.
Het IMF voorspelt nu een wereldwijde groei van 3,4 procent dit jaar, gevolgd door een plus van 3,6 procent in 2017. Daarmee is de groei wat sterker dan de plus van 3,1 procent van vorig jaar. De prognose ligt voor beide jaren echter 0,2 procentpunt lager dan het fonds in oktober verwachtte.
Eurozone: stabiele groei 1,7 procent
In de eurozone komt de economische groei volgens de nieuwe voorspelling in 2016 en 2017 uit op 1,7 procent. Dat is een fractie beter dan vorig jaar en nagenoeg gelijk aan de vorige prognose. Nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie gaf het IMF niet.
Voor de Verenigde Staten werden de verwachtingen licht getemperd, tot plussen van 2,1 procent dit en volgend jaar.
De groei van de Chinese economie gaat in de ogen van het IMF dit jaar omlaag naar 6,3 procent, om in 2017 verder af te zwakken naar 6 procent. Met bijna 7 procent kwam de groei vorig jaar al uit op het laagste peil in jaren.
Groeivertraging China
De economische groei in China daalde in het vierde kwartaal tot het laagste tempo sinds de mondiale recessie in 2009. Dinsdag werd duidelijk dat zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen en investeringen tegen het eind van het jaar afnamen, waardoor de groei over heel 2015 uitkwam op het laagste niveau sinds 1990.
De tweede economie van de wereld groeide in de laatste drie maanden van vorig jaar met 6,8 procent, waar economen in doorsnee 6,9 procent voorzagen. Eind 2015 was de Chinese economie 6,9 procent groter dan een jaar eerder.
De Chinese overheid heeft de handen vol aan de beoogde omslag van een economie die draait op de maakindustrie naar één die wordt aangejaagd door consumentenbestedingen. Dat proces gaat met horten en stoten en leidt af en toe tot zorgen dat de economie te sterk afkoelt en daarmee leidt tot een lagere groei van de wereldeconomie. Dergelijke zorgen veroorzaakten in de afgelopen weken veelvuldig zware beursverliezen.
Peking vertrouwt erop dat de economie in 2016 een stabiele groei laat zien, stelde het hoofd van het Chinese statistiekbureau. ,,Een groeiniveau van 6,9 procent is niet laag'', zei Wang Baoan. Hij voegde toe dat consumentenbestedingen inmiddels goed zijn voor 66 procent van het bruto binnenlands product en dat de werkloosheid is gestabiliseerd op 5 procent. Wang erkende wel dat de interne situatie vanwege de beoogde omslag complex is. Zo zullen industriële sectoren steeds minder groeien, terwijl bij andere sectoren een sterke groei wordt verwacht.
Crisis Rusland en Brazilië
Voor de gehele groep opkomende landen wordt de komende jaren slechts een lichte opleving van de groei voorspeld, mede door de economische crisis in Rusland en Brazilië. Vooral voor de grootste economie van Zuid-Amerika werden de verwachtingen drastisch verlaagd. Daar wordt dit jaar een krimp van bijna 4 procent verwacht. Eerder werd een min van 1 procent ingetekend voor 2016.
Het IMF waarschuwt dat de risico's voor nieuwe tegenvallers groot blijven. De verkeerde aanpak van bestaande problemen kan de wereldwijde groei uiteindelijk zelfs laten ontsporen. Het fonds wijst daarbij op de transformatie van de Chinese economie, de lage grondstoffenprijzen en de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl